Kendini ateşe atmak deyiminin anlamı

Kendini ateşe atmak deyiminin anlamı
Kendini ateşe atmak, bile bile güç ve tehlikeli işlere girişmek.

 

Kendini ateşe atmak ne demek
 
Kendini çok zor bir durum içine sokmak.
Tehlikesi apaçık olan bir işe girişmek.
Bilerek zor ve tehlikeli bir işe girişmek.

"Kendisini ateşe atmasına izin mi vereceksiniz?"
"Bile bile kendini ateşe attın, şimdi seni kim kurtaracak?"
"Kendisini ateşe atmasına izin mi vereceksiniz?"

Ahmet, Ayşe’yi seviyor. Bu söz bütün köyde yankılandı. Ortalık karıştı. Sular kaynadı. Sular durulmak bilmedi. İnsanlar doldurdu, taşırdı. Tartıştılar, konuştular. Olanlar oldu. Olmazlar da oldu. Herkes olmaz olsun dedi ama yine de oldu. Ahmet nasıl olur da Ayşe’yi severmiş? Ahmet’in ne haddine Ayşe’yi sevmek…

Ahmet, delikanlı mı delikanlı bir çocuktur. Gözünü budaktan esirgemez, ekmeğini taştan çıkarır. İri, yarı, kuvvetli, selvi boylu, yağız bir delikanlıdır. Gençlik ateşi, kanı kaynamış, Ayşe’ye varmak istemiş. Bunu da ailesine açılarak yapmış. Yanlış bir şey mi yapmış? Hayır, fakat köylü rahat durur mu, durmaz.

Herkesin ağzında olmaz naraları… Neden olmasın? Ayşe çok fakir, Ahmet uyanık bir çocuk… Saçma sapan düşünceler ve sebepler. Gençler de birbirine kaynamış, birbirlerini sevmişler. Köylüler ne der diye düşünmeden evlenmek istediler. Ama bu başkaları ne der putu yok mu, el ne der, el ne derse desin diyen yok.

Elin diline düşmek, kendini ateşe atmaktır. Yani buna göğüs germek çok tehlikeli bir iştir. Elin ağzı torba değil ki büzesin. Ahmet, esti gürledi, kızı aldı, evlendiler. Ayşe mutlu, Ahmet huzurlu, birlik ve beraberlik içinde oldular. Ama kendilerini ateşe attılar. El alem susmadı, susmak da bilmedi.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.