Klasik Türk müziği sazlarından kanunda nota tellerinin üzerinde yer alan mandalların hangi amaçlarla kullanılır

Klasik Türk müziği sazlarından kanunda nota tellerinin üzerinde yer alan mandalların hangi amaçlarla kullanılır
Klasik Türk müziği sazlarından kanunda nota tellerinin üzerinde yer alan mandalların hangi amaçlarla kullanıldığını konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kanun, 24 yada 27 perdeden oluşan bir sazdır diyebiliriz. Her bir perdede oluşan ses 3 tel tarafından tınlatılmaktadır. Bu özelliğinden dolayı klavye ile benzerdir.
Kanunda yukarıda da söylediğim gibi her perdede 3 tel bulunmaktadır. Her bir telde ise mandallar bulunmaktadır. Kanundaki mandallar diyez, bemol ve koma seslerin ayarlanması sağlar. Kısaca kanunu akort etmek için kullanılır. Aynı mantık neredeyse tüm telli çalgılarda geçerlidir.

Her kanun imalatçısının mandal diziliş sayısı(şekli)farklıdır. Müzik aletleri satan bir mağazanın vitrininde süslü püslü bir kanun gördünüz. Bu kanun özel yapılmış bir kanun olmaya bilir. Kaplama kanun dediğimiz, ucuz olması için göğsü ve diğer kısımları hakiki ağaç yerine, kontraplaktan yapılmış olabilir. İç çatısı,takozları zımparalanmadan odun gibi yerleştirilmiş olabilir. Bunlar ses vermeyen sağır kanunlardır. Mandalları eksiktir. Transpoze yaptığınız zaman diyez ve bemoller eksik gelir.Burguları akord tutmaz. Özel ve güzel yapılmış kanunlarda kimi üretici 5,kimi 6,7,8,9 mandal koyar.

112
123
185
105
127
146
171
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.