Kuvvetin Cisimler Üzerindeki Etkileri Cevapları

Kuvvetin Cisimler Üzerindeki Etkileri Cevapları
4. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayınları Kuvvetin Cisimler Üzerindeki Etkileri Sayfa 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

4. Sınıf Fen Bilimleri SDR İpekyolu Sayfa 76 Cevapları

1. Hareketli bir cismi hızlandırmak, yavaşlatmak veya bu cismin hareket yönünü değiştirmek için neler yapmak gerektiğini arkadaşlarımızla tartışalım.

Cevap: Bir cismi hızlandırmak yavaşlatmak yada yönünü değiştirmek için ona kuvvet uygulamamız gerekir.

2. Cisimlere şekil vermek için neler yapıldığını araştıralım.

Cevap: Cisimlere şekil vermek içinde kuvvet uygulanır. Nasıl bir şekil vermek istiyorsak o yönde bir kuvvet uygularız.

Heykel sanatı, çeşitli maddelerin yontulması ya da kalıba alınması tekniği ile şekillendirilmesi sonucu ortaya çıkan bir sanat etkinliğidir. Bu sanatta taş, mermer, kil, ahşap gibi malzemeler kullanılır. Heykeltraşlar ise bu malzemeleri işleyerek heykel yapan kişilerdir. Heykeltraşlar eserlerini yaparken kuvvetin maddeler üzerindeki hangi etkilerini kullanıyor olabilirler?

Cevap: Heykeltraşlar kuvvetin şekil değiştirme etkisini kullanarak eserlerine şekil veriyor.

4. Sınıf Fen Bilimleri SDR İpekyolu Sayfa 77 Cevapları

Aslı, köpeğini sabah saatlerinde gezdirmek için parka götürdü. Köpeği ile Aslı arasında kuvvetli, sıcacık bir ilişki vardı. Hayvanlarla insanlar arasında çıkar gözetmeyen bir bağ vardır. Bu bağ, Aslı ile köpeği arasında da çok belirgin şekilde gözlenmekteydi. Köpeği Aslı’yaçok sadıktı. Aslı da köpeğinin her türlü ihtiyacını karşılar, ona çok iyi bakardı. Aslı, köpeğini parkta gezdirirken köpeği birden koşmaya başladı. Köpek hızla koşarken Aslı da onun hareketini kontrol etmek için ipinden çekmek zorunda kaldı. Ama kısa bir süre sonra köpeğin ipini serbest bıraktı. Köpeğin doğruca çimlerin üzerindeki bir kemiğin yanına gittiğini gördü. Böylece Aslı, köpeğinin neden aniden koştuğunu anladı.
Bu olayda Aslı, köpeğini durdurmak için ne yaptı?

Cevap: Köpeğin ileriye doğru uyguladığı kuvvette tam tersi bir kuvvet uygulayarak köpeği durdurmaya çalışmaktadır.

Cisimleri nasıl harekete geçirebiliriz? Hareketli bir cismi durdurmak için ne yaparız?

Cevap: Cisimlere kuvvet uygulayarak harekete geçirebiliriz. Eğer cisim hareketliyse hareket ettiği yönden zıt yönde bir kuvvetle onu durdurabiliriz.

Bisikletimizle hızlanma, yavaşlama ve yön değiştirme hareketlerini yapmak için hangi etkilerde bulunmuş olabiliriz? Kısaca açıklayalım.

Cevap: Bisikletin petalını hızlı çevirirsek hızlanmış oluruz. Bisikletimizin frenini tutarsak yavaşlama hareketi yapmış oluruz. Bisikletimizin direksiyonunu çevirirsekte yön değiştirme hareketi yapmış oluruz.

4. Sınıf Fen Bilimleri SDR İpekyolu Sayfa 78 Cevapları

Kuvvet, Cisimlerin Hareketine Nasıl Etki Eder?
Kullanılacak Malzemeler
• Oyuncak araba • İp • Misket
Etkinlik Basamakları
Oyuncak arabanın önüne ip bağlayalım. Bağladığımız ipten çekerek arabamızı yavaş yavaş hareket ettirelim. Arabayı daha hızlı hareket ettirmek için neler yapmamız gerektiğini tahmin edelim.Tahminlerimizi oyuncak arabaya uygulayalım. Gözlemlerimizi defterimize yazalım.
Hızlı hareket eden arabamızı yavaşlatmak için neler yapmamız gerektiğini tahmin edelim. Bir arkadaşımızdan oyuncak arabamızı hızlı bir şekilde hareket ettirmesini isteyelim. Arabayı yavaşlatmak için neler yapabileceğimiz ile ilgili tahminlerimizi oyuncak arabamıza uygulayalım. Gözlemlerimizi defterimize yazalım.
Bize doğru yuvarlanan bir misketin yönünü değiştirmek için neler yapmamız gerektiğini tahmin edelim. Bir arkadaşımızdan misketi bize doğru yuvarlamasını isteyelim. Tahminlerimizi miskete uygulayalım. Gözlem sonuçlarımızı defterimize kaydedelim.
Sorular

> Oyuncak arabayı hızlı hareket ettirmek için ne yaptık?

Cevap: Elimizdeki ipi daha hızlı çektik.

> Hızlı hareket eden oyuncak arabayı yavaşlatmak için ne yaptık?

Cevap: Hızlı çektiğimiz ipi daha yavaş çektik ve araba yavaşladı.

> Hareket hâlindeki misketin hareket yönünü nasıl değiştirdik?

Cevap: Başka bir misketle bize doğru gelen miskete vurursak yönü değişebilir.

4. Sınıf Fen Bilimleri SDR İpekyolu Sayfa 80 Cevapları

Kuvvet Cisimlerin Şekline Nasıl Etki Eder?
Kullanılacak Malzemeler • Plastik eldiven • Un • Beyaz tutkal
Etkinlik Basamakları
> Arkadaşlarımızla 2-3 kişilik çalışma grupları oluşturalım. Aramızda iş bölümü yapalım.
> Plastik eldivenin parmaklarını çekerek uzatalım. Bıraktığımızda eldivenin şeklinde değişiklik olup olmadığını gözlemleyelim. Gözlem sonuçlarını defterimize yazalım.
> Ellerimize plastik eldivenlerimizi giyelim. Un ve beyaz tutkalı leğen içinde karıştırarak hamur kıvamına getirelim. Hazırladığımız karışımı kullanarak istediğimiz şekilde bir oyuncak yapalım.
> Bakır tel kullanarak öğretmenimizin yardımıyla ismimizin baş harfini yapmaya çalışalım.
Sorular
> Plastik eldivene, hamura ve tele kuvvet uyguladığımızda bu cisimlerin şekli değişti mi? Açıklayalım.

Cevap: Plastik eldiveni çekip bıraktığımız zaman eski haline döndü. Hamur ve tele ise istediğimiz şekli verdik yani şekilleri değişti.

> Cisimlerin şeklini değiştirmek için onlara ne tür kuvvetler uyguladık?

Cevap: Plastik eldiven için çekme kuvveti uyguladık. Hamur için sıkma ve çekme kuvveti uyguladık. Tele ise bükme kuvveti uyguladık.

4. Sınıf Fen Bilimleri SDR İpekyolu Sayfa 82 Cevapları

Yukarıdaki resimde gördüğümüz olayda kuvvetin hangi etkileri vardır? Aşağıya yazalım.

Cevap: Kuvvetin hızlandırıcı, yavaşlatıcı, yön değiştirici etkisi vardır.

Sabah evimizin önünden servis aracına bindik ve yarım saat sonra okula ulaştık. Servis aracının hangi durumlarda hızlanma, hangi durumlarda yavaşlama, hangi durumlarda yön değiştirme hareketi yaptığını aşağıya yazalım.

Cevap: Servis aracı trafik ışıklarına yaklaşınca kırmızı ışık yanıyorsa yavaşlama, yeşil ışık yandığında hızlanma hareketi yaptı. Kavşakları dönerken yön değiştirme hareketi yaptı.

Okulumuzda bütün gün yaptığımız hareketleri düşünelim. Bu hareketlerden hangisinde kuvvetin, cisimlerin şeklini değiştirme etkisinden yararlandık? Bu durumlara örnekler verelim.

Cevap: Örneğin; silgimizi bükerek, paket lastiğini vb. çekerek şeklini değiştirdik.

Kaynak:Eğitim Sistem

340
370
55
29
24
23
49
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
5 Yorum