LYS 1 Matematik Soruları nasıldı

LYS 1 Matematik Soruları nasıldı
İRDAY EĞİTİM KURUMLARI Matematik Bölüm Başkanı Mehmet İRDAY bugün yapılan LYS-1'i değerlendirdi.

LYS'de Matematik sınavının belirleyici olacak

2017 LYS - 1 Matematik sınavında 77 çoktan seçmeli , 3 tane açık uçlu soru sorulmuş olup toplam 80 soruda herhangi bir bilimsel hataya rastlanmamıştır . Ancak sınavda Uzayda Doğru ve Düzlem konusuna ait 2 soru sorulmuş ve bu sorular müfredat dahilinde değildir. Dolayısıyla bu 2 soru iptal edilecektir. Bu nedenle Matematik sınavı 78 soru üzerinden değerlendirilecektir.
 
Sınavın zorluk derecesi son yıllarda yapılanlara göre bir adım öndedir. Matematikte 48 çoktan seçmeli , 2 açık uçlu olmak üzere 50 soru sorulmuştur. İntegral 6 , Türev 6 , Limit ve Süreklilik 2 , Logaritma 3 , Diziler 1 , Toplam Sembolü 1 , Polinomlar 3, İkinci Derece Denklemler ve Karmaşık Sayılardan toplam 3 , Modüler Aritmetik 1 , Mantık 1 , Eşitsizlikler 2 , Fonksiyon 3 , Kümeler 2 , Olasılık 1 , Permutasyon – Kombinasyon 1 soru, ve Temel Matematik konularından toplam 14 soru olmak üzere 50 soru sorulmuştur. Daha önceden burada değerlendirilen Trigonometri konusu müfredat gereği Geometri kısmı diye düşünülen bölümde yer almıştır.
 
Geometri diye düşünülen ( Matematik Sınavı içinde tek değerlendirilecek olan ) bölümde ise 29 tane çoktan seçmeli , 1 tane açık uçlu soru sorulmuştur. Burada da Trigonometri 4 , Üçgenler 7 , Dörtgenler 5, Çember ve Daire 3 , Katı Cisimler 2 , Analitik Geometri 8 soru ( İptali istenecek 2 soru bu bölümde yer almaktadır), Uzay Geometri 1 soru olacak şekilde 30 soru yer almıştır.
 
Ayrıca 2017 LYS Matematik’in MEB Kazanım Testlerinde yer alan soruların niteliklerine yakın olduğu söylenebilir. ( Geçen seneki 2016 LYS-1 MEB kazanım testlerine nitelik bakımından uzak olmuştur)
 
Sorular değişen müfredatın ilk mezunlarının girdiği bu sınavda iptali istenecek 2 soru dışındaki tüm sorular genel itibariyle ezberden uzak, alıştırma düzeyinde olmayan, konuyu tam olarak özümsemiş ve ciddi bir hazırlık süreci geçirmiş adayların yapabileceği düzeydeki sorulardanoluşmuştur. Ancak adayların mevcut eğitim düzeyleri dikkate alındığında Türkiye ortalamaları geçen iki seneye oranla ciddi bir düşüş göstereceğini düşünmekteyiz.
 
Dolayısıyla bu sene adayların bir bölüme geçen yıl giren son adayın yaptığı netleriyle kendi netlerini kıyaslamasının bu sene için çok da doğru olmayacağını söyleyebiliriz.
 
Geçen sene Matematik-Geometri toplam 80 soruda 52-56 net ile girilebilen bölümlere tercih etme talebinde bir değişiklik olmayacağını varsayarsak bu sene ilgili bölümlere 46-48 toplam net ile girilebileceğini düşünmekteyiz.
 
Diğer LYS ler şu anda uygulanmamış olsa bile bu sene için Matematik sınavının belirleyici olacağı,diğer sınavların muhtemelen belirleyicilik düzeyinin Matematikten daha az olacağı kanaatindeyiz.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum