LYS-3 Edebiyat zor, coğrafya kolaydı

LYS-3 Edebiyat zor, coğrafya kolaydı
2014-Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) maratonu dün yapılan LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya-1) ile tamamlandı. Sınavı atlatan üniversite adayları bir yandan rahat bir nefes alırken, diğer yandan da edebiyat sorularının zorluğundan yakındı. Fen Bilimleri, FEM ve

Lise müfredatının tamamı yoklandı

Türk Dili ve Edebiyatı: Bazı öğrenciler 2013’te uygulanan LYS-3 ile aynı zorlukta olduğunu düşünürken bazıları daha zor olduğunu söyledi. Buna göre Cumhuriyet dönemi edebiyatı soruları çok ayrıntıdan oluşuyor. Dil anlatım bölümü de bir hayli zorlayıcı. Müfredata yeni eklenen konulardan da soru var. Edebiyat kültürünü kullanarak öğrencinin yorum yapmasını gerektiren 6-7 soru yer aldı. Sınavda Samiha Ayverdi, Yavuz Bülent Bakiler, Necip Fazıl gibi daha önce pek sorulmayan sanatçılara da bulunuyor. Soru dağılımında İslamiyet Öncesi, Divan, Tanzimat, Servetifünun, Fecriati ve Milli Edebiyat dönemleri de sorularak lise müfredatının tamamı yoklandı. Ayrıca Batı Edebiyatı akımları ve söz sanatlarıyla ilgili sorular dikkati çekiyor.
 
Kolay sorular geldi

Coğrafya-1: Sorular bilgi ve yorumla yapılabilecek türde. Çok zor değil. Bazı soruları yapabilmek için iyi algılayıp, dikkatle doğru değerlendirme yapmak gerekir. Sorular müfredata uygun hazırlanmış. Küresel ısınma, doğal afet, hızlı nüfus artışı sonucu doğal kaynakların tüketimi, sulak alanların korunması gibi güncel konulardan bolca soru var. Bilgi soruları fazlaydı ama orta zor ve kolay denebilecek bir sınav. Geçen yıllara oranla sorular daha kısa.

“Sınav sonucunu beklerken, bölümleri araştırın”

Sınavı atlatan adayları bundan sonra da tercih süreci bekliyor. Uzmanlar, ÖSYM’nin sınav sonuçlarını temmuz ayının ilk haftasında açıklamasını beklediklerini belirterek adaylara şu uyarılarda bulunuyor:
“Sınavın açıklanmasının beklendiği bugünlerde, bölüm araştırmalarınızı yapın ve tercih dönemine hazırlanın. Tercih döneminde yerleşmeyi istediğiniz bölümleri ön plana tutarak bir uzman gözetiminde listenizi hazırlayın.” 

Kaynak:Hürriyet

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.