LYS-3 Türk Dili Edebiyatı Sınavında Dikkat Edilmemesi Gereken Noktalar

LYS-3 Türk Dili Edebiyatı Sınavında Dikkat Edilmemesi Gereken Noktalar
Kültür Fen Lisesi ve Kültür Lisesi uzmanları LYS’lerde alanlara göre yapılan en fazla hataları ve adayların dikkat etmeleri gerekenleri şöyle sıraladı: Detaylar...

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI

Sınavlarda sık yapılan hataların farkında olmak adayların soru çözme becerisini olumlu yönde etkiliyor. LYS 3’ün 56 soruluk bölümünü kapsayan ve Türk Dili ve Edebiyatı sorularından oluşan bu bölümde adayların şunlara dikkat etmesi gerekiyor.

- Sınavda sadece edebiyat soruları olmayacak. Bu yönüyle YGS öncesinde elde ettiğiniz bilgi birikimini mutlaka gözden geçirin. Yeniden paragraf sorularına eğilin ve mutlaka dilbilgisi çalışın.

- Edebiyat soruları bilgi sorularından oluştuğu kadar dikkat sorularını da içerir. Bu yönüyle bakıldığında dikkatinizi toplamanız ve konsantrasyonunuz oldukça önemlidir. Soru kökünü tam olarak anlamadan seçeneklere bakmayın.

- Boş bırakmayı bilmek önemli bir stratejidir. Bilmediğiniz soruları mutlaka boş bırakın.

- Kolay sorular sizi şaşırtmamalı. O tarz soruların altında başka şeyler aramayın. Unutmayın ki her sınavda mutlaka kolay sorular soruluyor.

- Sorunun tamamını gözden geçirdikten sonra seçeneklerde eleme yapın.

- Mutlaka bütün seçenekleri okuyun. Okuduğunuz ilk seçenek doğru bile olsa bunun kararını diğer seçenekleri okuduktan sonra verin.

- Zaman baskısıyla soruları yanlış okumak yine en sık yapılan hatalardandır. Yanlış okunan soru doğal olarak yanlış yanıtlanır. Zaten seçenekler arasında da bu tür şıklar yerleştirilmeye çalışılır. Özellikle değildir, çıkarılamaz gibi kelimelere dikkat edin

- Özellikle birkaç soruyu yapamadığında heyecan artışı ve panikleme görülmektedir. Bu durumlarda sınavdaki tüm soruları ilk bakışta çözemeyeceğinizi, daha sonra tekrar bakabileceğinizi düşünün. Sınavın sonuna kadar da kaybedilmiş hiçbir şeyinizin olmadığını düşünerek paniklerinizi azaltabilirsiniz.

- Soruları hızlı okuyup vakit kazanacağım düşüncesi üstünkörü okumanıza sebep olmamalıdır. Soruyu bir kere iyi okumak iki kere okumaktan daha az zaman kaybettirir

- "Altı çizili sözcük ya da cümleler" le ilgili sorular çözülürken sözcüğü ya da cümleyi tek başına düşünmemek gerekir. Unutulmamalıdır ki her sözcük ya da cümle içinde bulunduğu parçayla anlam kazanır. Soruyu hiç okumadan seçeneklerde sadece bu altı çizili sözcüklerin yanıtlarını aramanız sizi genellikle çeldirici seçeneğe götürüyor. Buna dikkat edilmeli.      

COĞRAFYA

LYS 3 Coğrafya sınav sorularının öncelikle çok iyi okunarak ne istendiğinin anlaşılması gerekiyor. Soru kökünde istenilen bilgi iyi irdelenmeli.

LYS 3 ve LYS 4 sınavlarının coğrafya konuları ve içerikleri hemen hemen örtüşüyor. Yorum sorularının olması yanında çoğu soru bilgi içerikli olacağından, altını çizmek gerekirse soruları dikkatli okumak ve anlamak başarılı geçecek bir sınav için öncelik taşıyor.

BUNLARA DİKKAT

  • Şıkların tamamı okunmadan cevap işaretlenmemeli. Sıklarda doğru cevabın yanında güçlü bir çeldiricinin de olabileceği unutulmamalı.
  • Gerekmedikçe soruda ayrıntıya girilmemeli. Çünkü ayrıntı içinde boğulan öğrenci doğru seçenekten uzaklaşacaktır.
  • Paragraf tipi sorularda, önemli yerlerin ya da kavramların altını çizip istenen bilgiyle uyuşup uyuşmadığına bakmak doğru cevabı vermemiz için işimizi kolaylaştıracaktır.
  • Harita, tablo, şekil ve grafik sorularında öncelikle görselin iyi anlaşılıp, yorumunun tam yapılması gerekir ki doğru seçeneğe ulaşılabilsin.. Grafik okumak grafik içeren soruların büyük kısmını çözmek demektir.
  • Yapamadığımız bir soru ile karşılaştığımızda soruyla inatlaşmak yerine soruyu boş bırakarak, diğer sorulara geçmeliyiz. Tüm soruları bitirdikten sonra yapılamayan sorulara dönmek hem zamanı verimli kullanmamızı hem de yanlış işaretleme yapıp doğrularımızı kaybetmememizi sağlayacaktır.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.