LYS maratonu bitti sıra tercihlerde - Tercihler Ne Zaman Başlayacak?

LYS maratonu bitti sıra tercihlerde - Tercihler Ne Zaman Başlayacak?
Milyonlarca adayın iyi bir üniversiteye giriş için ter döktüğü Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) maratonu sona erdi.

Üniversite yolunda son oturum olan LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) dün gerçekleştirildi. Adaylar edebiyat sorularını daha kolay bulurken coğrafyada zorlandıklarını dile getirdi. Uzmanlar da edebiyatta sürpriz sorular bulunmadığını, coğrafya sorularının ise geçmiş yıla göre biraz zorladığını ifade etti.

Türkiye genelinde 772 bin 734 adayın girdiği LYS-3 sınavı, 10.00'da başlayıp iki saat sürdü. Adaylar, Türk dili ve edebiyatı testinden 56 soruyu 85 dakikada cevapladı. Coğrafya-1 testindeki 24 soru için ise 35 dakika süre verildi. Üniversite adayları, Türk dili ve edebiyatı testinin kolay olmasına karşın Coğrafya-1 testinin zor olduğunu dile getirdi. Dil ve anlatım sorularının kendilerini zorlamadığını belirten öğrenciler, coğrafyada haritalarla ilgili sorularda zorlandıklarını kaydetti.

FEM Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç da öğrencilerden aldıkları bilgilere göre,  Türk dili ve edebiyatı sorularının kolay olduğunu ifade etti. Öğrencilerin sınavda zaman sıkıntısı yaşamadığını aktaran Ardıç, “Sorularda akademik dil kullanılmadı. Sürpriz bir soruyla karşılaşılmadı. Paragraflar normal uzunluktaydı. Bu sene de Cumhuriyet dönemi edebiyatı soruları yoğunlukta oldu.” dedi. Coğrafya-1 sorularının önceki yıllara göre daha zor ve bilgi ağırlıklı olduğunu ifade eden Ardıç, konuların ise müfredata uygun olarak dağıtıldığını anlattı. YGS tarzında 1-2 soru olduğuna değinerek, “Coğrafya-1 testinde daha çok KPSS'de görmeye alıştığımız türden olan TÜİK ihracat verilerine dayalı zor sayılabilecek bir soru da vardı.” diye konuştu.  

TERCİHLER, 6-14 TEMMUZ ARASINDA YAPILACAK

Bu yılki LYS'nin sona ermesinin ardından sınav sonuçlarının açıklanması ve yerleştirme süreci başlayacak. Sınav sonuçlarına göre tercihler 6-14 Temmuz tarihleri arasında alınacak. Ardından yerleştirme sonuçları açıklanacak ve üniversitelere kayıtlar 3-7 Ağustos arasında yapılacak. Geçen yıl bazı üniversitelerde uygulanan e-kayıt sistemi, bu yıl bütün devlet üniversitelerinde uygulanacak. İsteyen adaylar bu şekilde üniversitelere kayıt yapabilecek.

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.