LYS Sizi Korkutmasın!

LYS Sizi Korkutmasın!
İki milyon üniversite adayından, bir milyondan fazlası yola devam ediyor. Ama arada daha çok bırakan olacak. Çünkü önceki yıllarda da bu hep böyle oldu.

Niye? Çünkü, YGS'de aradığını bulamayanlar için LYS'nin de bir anlamı kalmıyor!

Üniversite giriş sınavlarında hiç değişmeyen bir kural var. Hemen her yıl, bir kaç yıl önceki sınavla, bir kaç yıl sonraki sınav analizleri arasında çok fazla bir fark olmuyor.

İşte bu yüzden önceki yıllara ait sorular, veriler, ve değerlendirmeleri, fazlasıyla dikkate almak gerekiyor.

İşte size bir önceki yılın LYS analizi:

Üniversite ikinci basamak sınavı LYS'ye girme hakkı olmasına rağmen 381 bin aday başvurmadı.
Bu adaylardan 4 bin 717'si, sınav harcını da yatırmasına rağmen başvuruda bulunmadı. Bu adaylar için mazeret başvurusu kabul edilip edilmeyeceği ise hâlâ netlik kazanmadı. Örneğin içlerinde annesi vefat edenler, trafik kazası geçirip komaya girenler de var!
ÖSYM'nin bu adaylar için ne yapacağı merakla bekleniyor!..

Neden başvurmadılar?

2013 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi'ne (ÖSYS) toplam 1 milyon 923 bin 33 aday başvurmuştu.
Adaylardan 1 milyon 851 bin 326'sı 2013-YGS'ye girmek için, 71 bin 707'i ise Sınavsız Geçiş hakkı için başvurdu.
Bu adaylardan, bir milyon 232 bini, 180 ve üzeri puan alarak LYS'ye girme hakkı kazandı. Ancak 851 bin 131'i LYS'ye başvurdu.
Şimdi asıl merak edilen konu, hakkı olmasına rağmen, niye LYS'ye başvurmadıkları.
Akla gelen ilk varsayım, puanlarının düşüklüğü nedeniyle, gelecek yıl şanslarını bir kez daha denemek istemeleri. Bazılarının da üniversite yerine bir an önce hayata atılmak için meslek yüksek okullarına yönelmeleri ya da bu sevdadan tümüyle vazgeçmeleri...

Hangi alana yöneldiler?

LYS için başvuran adayların ilgi alanları hangi testler oldu?

İşte bu sorunun cevabı:
LYS-1'e (Matematik) 646 bin 186, LYS-2'ye (Fen Bilimleri) 332 bin 285, LYS-3'e (Edebiyat-Coğrafya) 649 bin 700, LYS-4'e (sosyal bilimler) 349 bin 714, LYS-5'e (yabancı dil) ise 53 bin 308 aday başvuruda bulundu.

Başvurularla ilgili en ilginç anekdotlardan birisi de şu: YGS'ye giren ancak LYS'ye girme hakkı elde edemeyen 119 aday ile YGS'ye girmemesine rağmen LYS'ye girmek isteyen 276 aday da sınavlar için para yatırdı.

Abbas GÜÇLÜ

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.