LYS yaklaşıyor, artık moral yükseltme zamanı

LYS yaklaşıyor, artık moral yükseltme zamanı
LYS yaklaştıkça öğrencilerin kaygı ve korkuları daha da artıyor. Bu dönemlerde havaların ısınması, günlerin uzaması sonucu öğrencilerde motivasyon düşüklüğü, isteksizlik ve bilinçsiz çalışma durumları ortaya çıkabilir. Fakat zaman artık hem tekrar etme he

Bir yükseköğretimde okumak isteyen adaylar için sınav haftasına girdik. İki hafta sürecek olan sınavların ilki 15 Haziran 2013 tarihinde LYS-4 ile başlayacak. Adaylar 16 Haziran’da ise LYS-1 sınavı için ter dökecekler. Aynı gün öğleden sonra da Dil sınavı olan LYS-5’e girecekler. Fen Bilimler Testi ise 22 Haziran’da. Adayların girecekleri son sınav ise 23 Haziran’da LYS-3 olacak.

Bu kadar çok sınavın arasında başarılı olmak isteyen adayların, hem sınav anına kadar iyi bir zaman yönetimine sahip olmaları hem de moral ve motivasyonunu yüksek tutmaları gerekecek. YGS’nin LYS katkısının % 35-40 olduğu düşünülürse adaylar toplam puanın  % 60-65’ine LYS puanlarıyla ulaşacaklar. Mevsimsel değişikliklerle birlikte bireylerde yorgunluk, halsizlik, güçsüzlük, enerji azlığı, iştahsızlık ya da aşırı iştah ve uykusuzluk gözlenebilir. Adayların bu tür tuzaklara hazırlıklı olması gerekir. Kalan zamanda moral toplayıcı çalışmalar yapmak, sınav stratejilerini gözden geçirmekte yarar olacaktır.

Adayların LYS’lere az kala soru çıkması muhtemel olan konuları hızlı bir biçimde tekrar etmelerinde yarar olacaktır. Sınavlara günler varken çalışmayı bırakmak heyecan ve unutmayı tetikleyeceğinden tavsiye edilmez. Eğer aday psikolojik olarak rahatlayacaksa çalışmalarını son güne kadar sürdürmesinde sakınca yoktur.

Sınavlarda en çok hata ilk 15 dakikada yapılıyor

Sınavın en çok yanlış yapılan zaman dilimi sınavın ilk 15 dakikasıdır. Çünkü bu zamanlar ısınma süresi ve en heyecanlı olunan zaman aralığıdır. Bu nedenle adaylar sınavın ilk 15 dakikasında en iyi bildiği ve yorumdan çok bilgiye dayalı sorulara yönelmesinde fayda olacaktır. LYS testleri aynı alandan olacağından dolayı zaman kazandırıcı teknikler kullanılmalı, zihinsel yorgunluk hissettiğinde test çözümlerine ara verilmelidir. Sınavlarda ölçme ve değerlendirmeye yönelik herkesin yapabileceği sorular olacağı gibi, adayların zorlanabileceği seçici sorular da olacaktır. Sınavlardaki tüm soruları doğru cevaplama, en yüksek puanı alma gibi şartlı düşünceler zihni kilitleyeceğinden dolayı başarıyı olumsuz engelleyen faktördür. Bu düşünce yerine adayın “elimden geleni yapacağım” düşüncesi hem kendini rahatlatacak hem de çalışma için uygun bir motivasyon oluşturacaktır. Unutmamak gerekir ki hem 2013 YGS’de hem de geçmiş yılların LYS’lerinde Türkiye’de derece yapmış adaylar dahi tüm soruları doğru yapmış değillerdi.

LYS’lerde puan artırıcı stratejiler

Puan getirici çalışmalar ancak soruları dikkatli okumak ve doğru çözmekle mümkündür. Sorulara kendi mantıklarına göre değil, sorunun mantığınıza göre yaklaşın. Soruyu tam anlayabilmek için tüm ipuçlarını değerlendirmek gerekir. Sınavlarda verilen ipuçları vardır: “Altı çizili, koyu puntoyla yazılmış, tırnak içinde, değildir, olamaz, her zaman, hiçbir zaman, bütün,  zaman zaman, yoktur, vardır, birbirinden farklı, birbirine benzer, eşdeğer, birden fazla, ayrı ayrı, iç içe, yan yana, ikisi bir arada, ana düşünce, yan düşünce, benzer düşünce.” Soruların çözüm sırasında önyargılardan kaçının. Soru ne istiyorsa sadece onu düşünmek ve verilen bilgi üzerinde yorum yapmak gerekir.

* Faruk ARDIÇ - FEM Dershaneleri Rehberlik Servisi Bölüm Başkanı

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.