LYS'den yatay geçişe başvuran aday sayısı

LYS'den yatay geçişe başvuran aday sayısı
LYS oturumlarına sayılı günler kaldı. Bu sene LYS’ye başvuran aday sayısı 946.244.

LYS oturumlarına sayılı günler kaldı. Bu sene LYS'ye başvuran aday sayısı 946.244. Bu sayı geçen seneye kıyasla yaklaşık 95 bin daha fazla. Sayının artması çok şaşırtıcı değil, zira YGS sonuçları açıklandığında 180 barajını aşarak LYS'ye başvurma hakkı kazananların sayısının 2013'e göre 190 bin arttığı görülmüştü.

LYS'ye tekil başvuru sayısında görülen artış %11 iken, testlere tek tek kaç kişinin gireceği incelendiğinde, adayların bu sene daha çok LYS oturumuna katılacağı anlaşılıyor. Örneğin LYS-1 (Matematik-Geometri) testine gireceklerin sayısı geçen sene 646.186 iken sayı bu sene %15'lik artış ile 744.562 olmuş. LYS-2 (Fen Bilimleri) testine gireceklerin sayısı 56 bin artışla (%17) 388.361. LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) testine bu sene 102 bin fazla aday giriyor, artış oranı %16. LYS-4 testindeki artış, oran olarak daha da fazla, yaklaşık % 24 (82 bin kişi). En büyük oransal artış LYS-5'te (Yabancı Dil). Bu teste girecek aday sayısı %33'lük artışla yaklaşık 71 bin olmuş.

Artışlar, adayların YÖK Başkanı Prof.Dr. Gökhan Çetinsaya'nın uyarılarını dikkate aldığını gösteriyor. Hatırlanacağı üzere Çetinsaya, adayların üniversiteye yerleştikten sonra yatay geçiş ve çift anadal olanaklarından daha etkin faydalanabilmeleri için olabildiğince çok LYS oturumuna katılmalarının faydalarına olacağını belirtmişti.

Gelin yatay geçiş ve çift anadal ile ilgili yönetmeliğin puanlarla ilgili maddelerini hatırlayalım.

Madde 6/(4): Açık ve uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programa kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği üniversitenin diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekiyor.

Madde 9/ (5): Üniversite içinde, farklı puan türü ile öğrenci alan bölümler arasında yatay geçiş yapılabilmesi için, öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği bölüm için geçerli olan puan türünde aldığı puanın, geçmek istediği bölümüme eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin bölümlerinin en düşük taban puanından az olmaması şartı aranıyor.

Madde 11/ (2): Üniversiteler arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması şartı aranıyor. Bu başarı şartını sağlayamayan ancak merkezi yerleştirme puanı geçiş yapmak istediği bölümün taban puanına eşit veya yüksek olan öğrenciler yatay geçiş başvurusu yapabiliyor.

Madde 14/ (3): Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçişte öğrencinin yatay geçiş yapmak istediği yükseköğretim kurumundaki bölümün ilgili sınıfına öğrenci kabulündeki taban puana sahip öğrenciler, yurtdışında yükseköğrenim gördüğü tüm derslerden başarı şartı aranmaksızın yatay geçiş başvurusu yapabiliyorlar.

Ek Madde (1): Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, öğrenci, hazırlık sınıfı da dahil olmak üzere yatay geçiş için başvuru yapabiliyor.

Madde 17/ (2) (c): Anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 olan ancak anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20'sinde yer almayan öğrencilerden çift anadal yapılacak bölümün ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar da çift anadal programına başvurabiliyorlar.

Değerli okurlar. Pek çok vakıf üniversitesinin ücretli ve %25 burslu programında kontenjanların tam dolmadığı ve bu programların taban puanlarının 180 olduğunun altını çizmek isterim.

Yatay geçiş kontenjanları ve üniversitelerin yatay geçiş stratejilerine haftaya değineceğim.

Burak KILANÇ

Kaynak:Akşam

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.