Merkeziyetçi yapı anlayışı ile Selçuklulardaki Ülke toprakları hanedan ailesinin ortak malıdır

Merkeziyetçi yapı anlayışı ile Selçuklulardaki Ülke toprakları hanedan ailesinin ortak malıdır
Merkeziyetçi yapı anlayışı ile Selçuklulardaki Ülke toprakları hanedan ailesinin ortak malıdır anlayışı arasında nasıl bir ilişki vardır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Selçuklular, ilk Türk devletlerinde var olan "kut" anlayışını İslam'ı benimsedikten sonra da belirli şekillerde devam ettirmişlerdir. "Ülke toprakları hanedan ailesinin ortak malıdır," anlayışı Orta Asya'dan gelmektedir. Tanrının yönetmek için verdiği yetki ,"kut", hanedan ailesinin kanında dolaştığı için ülke hanedan erkeklerinin ortak malı sayılıyordu. Göktürk Devleti çok başlılık yüzünden dış tehditlere karşı savunmasız kalmıştı.

Bu durum, ilk Türk devletlerinde olduğu gibi Selçuklular için de merkeziyetçi yapı açısından sorun çıkarmıştır. Birden fazla varis veya hak sahibi olunca merkezi gücün tek kişinin ellerinde toplanması zorlaşıyor, taht kavgaları kardeşleri birbirine düşürüyor, ülkede tek bir otoritenin tanınması güçleşiyordu.

  • Ülke toprakları hanedan ailesinin ortak malıdır denerek, taşra yönetiminde melikler görevlendirilmiştir.
  • Bu sayede onlara halkın ve yöneticilerin uyması sağlanmıştır.
  • Ayrıca Türkmenler kağan soyundan olmayanların etrafında toplanması önlenmiştir.
  • bu merkeziyetçi yapıyı güçlendirmiş, bölünmeleri önlemiş, aileden başka yöneticilerin seçimin kolaylaştırmıştır.

37
21
119
21
80
19
11
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.