Mevsimine göre hangi yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğini araştırınız

Mevsimine göre hangi yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğini araştırınız
Mevsimine göre hangi yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğini araştırınız, araştırma sonuçlarınızı aşağıda görselleri verilen mevsimlerin yanlarındaki yazma alanlarına yazınız ve öğrendiklerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Genellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler vitamin ve mineraller açısından diğerlerinden daha zengin olur. Kalsiyum ve demir yönünden de zengindirler.

Her mevsim, değişen havaya ve diğer şartlara göre farklı beslenme ihtiyaçlarımız oluyor. Bu nedenle de değişen mevsime en iyi şekilde vücudumuzu adapte etmek için “mevsiminde" çıkan sebze ve meyvelerle beslenmemiz gerektiğini söyleyebiliriz. O halde dengeli beslenmek adına kışın tüketebileceğimiz sebze ve meyveleri keşfetmeye başlayalım!

Peki hangi besin, hangi mevsimde tüketilmelidir? İşte mevsimine göre tüketilmesi gereken meyve ve sebzeler!

İlkbahar mevsiminde tüketilmesi gereken meyve ve sebzeler

İlkbahar mevsiminde doğanın uyanışıyla birlikte pek çok sağlıklı sebze ve meyve, manav tezgâhlarındaki yerini alır. İşte ilkbahar aylarında sıklıkla ve güvenle tüketebileceğiniz o besinlerden bazıları:

Mart: Havuç, ıspanak, pırasa, brokoli, havuç...
Nisan: Bakla, erik, kuşkonmaz, enginar...
Mayıs: Kiraz, erik, çilek, enginar, soğan, bakla, kuşkonmaz, sarımsak...

Yaz mevsiminde tüketilmesi gereken meyve ve sebzeler

Yaz meyve ve sebzeleri de mevsiminde tüketildiğinde, vitamin bakımından son derece zengindirler. Bu besinlerin zamanında tüketilmesi, zengin içeriklerinin kaybolmamasını sağlar. İşte yaz aylarında tüketmeniz gereken o besinlerden bazıları:

Haziran: Domates, taze fasulye, bezelye, soğan, sarımsak, patates, kiraz, kayısı, çilek...
Temmuz: Patlıcan, patates, sarımsak, domates, pazı, salatalık, armut, dut, vişne, böğürtlen, şeftali, incir...
Ağustos: Patlıcan, mısır, patates, kabak, domates, soğan, börülce, bamya, pazı, kavun, karpuz, dut...

Sonbahar mevsiminde tüketilmesi gereken meyve ve sebzeler

Sonbahar aylarında, taze mevsim sebze ve meyveleri bakımından zengin beslenmek daha fazla önem kazanır. Çünkü kısa bir süre sonra gelecek soğuk havalara karşı bağışıklığı geliştirmek ancak bu sayede mümkündür. İşte sonbaharda sağlığınızı destekleyecek o besinlerden bazıları:

Eylül: Mısır, patlıcan, kabak, kırmızıbiber, barbunya, mantar, pazı, kavun, incir, üzüm, karpuz, mürdüm eriği...
Ekim: Pırasa, ıspanak, turp, havuç, karnabahar, mantar, üzüm, elma, greyfurt, muz, mandalina...
Kasım: Kabak, lahana, pırasa, kereviz, ıspanak, pazı, karnabahar, kestane, elma, üzüm, mandalina, nar, kivi, greyfurt...

Kış mevsiminde tüketilmesi gereken meyve ve sebzeler

Kış mevsiminin düşük sıcaklıklarının gelmesiyle birlikte salgın hastalıklar daha fazla görülür. Kendinizi bu türden hastalıklara karşı korumak istiyorsanız, bu mevsimde tüketeceğiniz meyve ve sebzeleri özenle seçmeniz gerekir. İşte kış mevsiminde tüketebileceğiniz sağlıklı besinlerden bazıları:

Aralık: Karalahana, pazı, havuç, balkabağı, lahana, yer elması, ıspanak, kereviz, Brüksel lahanası, ayva, muz, elma, portakal, mandalina, nar...
Ocak: Brokoli, kereviz, lahana, pırasa, karaturp, ıspanak, kırmızıturp, elma, portakal, armut, greyfurt, nar...
Şubat: Brokoli, karnabahar, havuç, pırasa, ıspanak, ayva, portakal, armut, elma, muz...

679
318
1024
110
82
58
266
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.