Mevsimlerin oluşma nedenleri nelerdir

Mevsimlerin oluşma nedenleri nelerdir
Mevsimlerin oluşma nedenleri nelerdir, sizce mevsimlerin oluşmasının sebebi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yaşadığınız yerin yılın farklı dönemlerinde çekilmiş fotoğraflarını İncelediyseniz görünümünün yıl içinde değiştiğini fark etmişsinizdir. Örneğin bir şeftali ağacı ilkbaharda çiçek açar, yazın meyve verir, sonbaharda yapraklarını döker, kışın ise ağacın üzeri genellikle karla kaplanır. Bu durum hava sıcaklığının mevsimden mevsime değişmesinden kaynaklanmaktadır. Sizce mevsimlerin oluşmasının sebebi nedir? Bu konudaki tahminlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Mevsimlerimizi hatırlayalım :4 adet mevsim çeşidimiz vardır. Bunlar İlkbahar, Yaz, Sonbahar ve Kış olmak üzere 4'e ayrılır. Yaz ve İlkbahar mevsimlerimiz sıcak geçer. Kış ve Sonbahar ise soğuk geçer.

Mevsimlerin oluşmasında önemli olan faktörler

Eksen Eğikliği: Eksen eğikliği sayesinde bir yarım kürede farklı mevsim bir kürede farklı mevsim yaşanır.

Dünyanın Güneş etrafında dönmesi: Dünya ile Güneşin arasında bir mesafe vardır. Bu mesafe uzayınca havalar soğur mesafe kısalınca ise havalar ısınır.

Hava olayları ve iklim olayları doğa olayları olarak mevsimlerin oluşmasında ve meydana gelmesinde bir sonuç olarak atmosferik faaliyetler olarak gerçekleşmektedir. Mevsimlerin oluşumunun küresel etkileri bulunmaktadır. Küresel olarak mevsimlerin oluşması dünyanın güneş etrafında dönmesiyle gerçekleşir.

Yaz, kış, ilkbahar ve sonbahar olarak dört mevsim bulunmaktadır. Dünyanın yarım kürelerinde ters olarak mevsimler oluşmaktadır. Dünyanın kuzey yarım küresinde kışken, güney yarım küresinde yaz yaşanmaktadır. Bu nedenle dünyanın her yerinde aynı hava olayları, aynı iklim özellikleri ve mevsimlerin oluşması eşit bir şekilde gerçekleşmemektedir. Mevsimlerin oluşması ile canlılık faaliyetleri de meydana gelmektedir. Canlılık faaliyetlerinin sürmesi için mevsim geçişlerinin zamanında gerçekleşmesi gerekir.

Sınavda Çıkabilecek Sorular

1- Aşağıdakilerden hangisi mevsimlerin oluşumunda etkisi olmaz?

A) Eksen eğikliği
B) Dünya ile Güneş'in mesafesi
C) Dünya'nın kendi etrafında dönmesi
D) Dünyanın eğik olması

2- Mevsimlerin oluşumunun temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Dünya'nın Güneş tarafından aydınlatılması
B) Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönmesi
C) Dünya'nın eksen eğikliği
D) Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığı

Cevap: C

565
536
537
532
547
534
573
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
11 Yorum