Mıknatıs nedir, hangi özelliklere sahiptir, neden bazı metalleri çekerken diğerlerini çekmez

Mıknatıs nedir, hangi özelliklere sahiptir, neden bazı metalleri çekerken diğerlerini çekmez
Mıknatıs, özgül ağırlığı 2.7 gr/cm³ olan, manyetik alan üreten nesne veya malzemedir. Demir, nikel, kobalt gibi bazı metalleri çeker, bakır ve alüminyum gibi bazı metallere ve metal olmayan malzemelere etki etmez.

Demir, nikel, kobalt gibi maddeleri çekme özelliği gösteren cisimlere MIKNATIS denir. Doğal ve yapay olmak üzere iki çeşit mıknatıs vardır.

Doğal mıknatıs: İçerisinde manyetit adı verilen demir oksit bileşiği içeren kayaç doğal mıknatıstır.

Yapay mıknatıs: Bizim kullandığımız mıknatıslar yapay mıknatıslardır. Mıknatıslar kullanım alanlarına göre farklı şekil ve büyüklükte yapılır. Yapay mıknatısların yapımında daha çok demir ve çelikten yararlanılır.

Mıknatıslanma çeşitleri

Kullandığımız mıknatısların çoğunun yapay olduğunu söylemiştik. Şimdi mıknatıslanma çeşitleri ile yapay mıknatısların nasıl elde edildiğinden bahsedelim.

Sürtünme ile mıknatıslanma

Demir gibi ferromanyetik maddeler, bir mıknatısın bir kutbuna sürekli sürtülürse kendisi de mıknatıs özelliği kazanır. Bunun nedeni mıknatısın manyetik alanının demirin içindeki bölgecikleri düzenli hale getirmesidir. Bir çiviyi alın ve bir mıknatısın bir ucuna defalarca sürtün. Mıknatıslandığını göreceksiniz.

Dokunma ile mıknatıslanma

Bir ataşı bir mıknatısın ucuna tutturun. Sonra ataşın ucuna başka bir ataş yaklaştırdığınızda ikinci ataşın ilk ataşa yapıştığını göreceksiniz. Bu işlemi defalarca yapabilirsiniz ve bir ataş zinciri elde edebilirsiniz. Çünkü, ataşlar dokunma ile mıknatıslanmıştır. Ancak, mıknatıstan ayırdığınızda ataşlar kısa sürede mıknatıslık özelliğini kaybederler.

Etki ile mıknatıslanma

Bir demir parçasını bir mıknatısın kutuplarından birine dokundurmayıp sadece yaklaştırırsanız, demir parçasının ataşları çektiğini görürsünüz. Bunun nedeni demir parçasının etki ile, yani dokunmadan uzaktan mıknatıslanmış olmasıdır. Ancak mıknatıs uzaklaştığında demir parçası mıknatıslık özelliğini kaybeder.

0
1
1
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.