Mutasyon ve modifikasyon arasındaki farklar nelerdir

Mutasyon ve modifikasyon arasındaki farklar nelerdir
Mutasyon ve modifikasyon arasındaki farklar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Mutasyonlar; canlıların kalıtsal özelliklerinin aktarılmasını sağlayan kromozomlar, DNA ve genlerde meydana gelen değişimlerdir. Mutasyonlar sigara, kimyasal maddeler ve X ışınları gibi faktörlerin etkisiyle ortaya çıkabilir. Modifikasyonlar ise besin, su, sıcaklık ve ışık gibi çevresel faktörlerin etkisiyle canlının fenotipinde görülen değişikliklerdir.

Mutasyonların canlıya etkisi süreklidir. X ışınlarının etkisiyle mutasyona uğrayan bir canlı, daha sonraları X ışınına maruz kalmasa bile aynı şekilde görünür. Modifikasyonların ise canlıya etkisi sürekli değildir. Yaz mevsiminde güneş ışığının etkisiyle bronzlaşan bir insanın ten rengi, kış mevsiminde eski hâline döner.

Vücut hücrelerinde görülen mutasyonlar kalıtsal değildir ancak üreme hücrelerinde görülen mutasyonlar kalıtsaldır. Modifikasyonlar yalnızca vücut hücrelerinde görüldüğünden kalıtsal değildir.

Mutasyonlar canlının hem genotipini hem de fenotipini etkiler. Modifikasyonlar ise canlının yalnızca fenotipini etkiler.

Mutasyon ile Modifikasyonun Karşılaştırması

MUTASYONMODİFİKASYON
Genlerin yapısında meydana gelen değişimdir.Genlerin işleyişinde meydana gelen değişimdir.
Mutasyona neden olan etken ortadan kalınca canlı eski haline tekrardan geri dönemez.Modifikasyona neden olan etken ortadan kalkınca canlı eski haline geri döner.
Üreme hücrelerinde meydan gelen mutasyon kalıtsaldır.Modifikasyonların hiçbiri kalıtsal değildir.
Kimyasal maddeler, yüksek sıcaklıklar gibi çevresel etkenler sonucu ortaya çıkar. Yararlı veya zararlı olabilirler.Sıcaklık, ısı , nem ve ışık gibi çevresel etkenler sonucu ortaya çıkar.

208
41
125
71
7
34
402
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.