Namazda mekruh olan davranışlar

Namazda mekruh olan davranışlar
Namazda mekruh olan davranışlar nelerdir, Namazın mekruhları nelerdir, Namazda mekruh sayılan şeyler neler, Maddeler halinde namazın mekruhlarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Namazın içinde namazla bağdaşmayan davranışlar, bu aykırılık veya eksikliğin derecesine göre namazın mekruhları ve namazı bozan şeyler olmak üzere ikiye ayrılır.

Namazda yapılması hoş karşılanmayan davranışlara “namazın mekruhları” denir. Bunlar tahrimen ve tenzihen olmak üzere ikiye ayrılır. Namazdaki bir vâcibi terk etmek tahrimen mekruhtur. Namazın bir sünnetini terk etmek ise tenzihen mekruh olur. Bununla birlikte tenzihen mekruh olanlar da önemleri ve tahrimen mekruh olanlara yakınlıkları bakımından farklıdırlar. Meselâ; bir müekked sünneti terk etmek, bir vâcibi terk etmek derecesine yakın bir keraheti ifade ederken, müstehap veya mendubu terk etmek ise daha iyi olanı (evlâyı) terk etmektir.

Namazda mekruh olan davranışlar:

1. Uygun olmayan bir yerde namaz kılmak: Namazı yol üzerinde, hamam içinde, mezarlıkta (namaz için ayrılan yer hariç) hayvan kesilen yerde, sahibinin rızası olmayan yerde kılmak, ateşe karşı namaz kılmak, bir canlının resmi üzerine secde etmek ve önünde canlı resim bulunduğu hâlde namaz kılmak gibi.
2. Başkasının yanına çıkamayacağı bir elbise ile namaz kılmak.
3. Namazın sünnetlerine dikkat etmemek.

4. Namazın şekil şartlarına dikkat etmemek: Mesela bir yere dayanarak namaz kılmak, erkeklerin secdede kolları yere koyması gibi namazın şekil şartlarına uymayan davranışlar mekruh sayılmıştır.
5. Namazda huşûyu azaltan düşünce ve hareketler: Tuvalet için sıkıştığı sırada veya sofra hazırken namaz kılmak, namazda beden veya elbise ile oynamak, boynunu çevirerek bakmak, gözlerini yukarıya dikmek, gözleri yummak, işaretle selam almak, secde yerini düzeltmek, kıl koparmak, esnemek gibi.
6. Kıraatın sıralamasında hata yapmak: Hanefi mezhebine göre ikinci rekâtta, birinci rekâtta okuduğu sure veya ayetten Kur’an’daki sıraya göre bir önceki sure veya ayeti okumak. İkinci rekâtta, birinci rekâtta okuduğu surenin arkasındaki sureyi atlayarak okumak mekruhtur. Fakat iki veya daha fazla sure atlanması mekruh değildir. İkinci rekâtı, birinciden üç veya daha fazla ayet okuyarak uzatmak; kıraatı, nafile namazların her çeşidinin ikinci rekâtında ve vitir namazının da ikinci rekâtında, birinci rekâtlardan daha uzun tutmak mekruhtur.

7. Farz namazlarda ezberinde başka sure varken aynı sureyi bilerek iki rekâtta da okumak.
8. Namazı insanların önünden geçebileceği bir yerde kılmak, önünden geçilmesi muhtemel hâllerde de sütre kullanmamak.
9. Saf arasında yer varken safı tamamlamadan namaza durmak mekruhtur.

3
5
1
3
3
1
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.