Namazın farzları nelerdir

Namazın farzları nelerdir
Namazın farzları nelerdir, kısaca anlatınız. Namazın kaç farzı var, namazın içindeki farzlar neler, namazın dışındaki farzlar neler konusunda kısa bilgiler vereceğiz.

Namazın farzları 12’dir. Bunların altısı içinde, altısı dışındadır. Dışındaki farzlara Namazın şartları denir. Namazın içindeki farzlara rükün denir.

Namazın dışındaki farzlar:

1- Hadesten tahâret: Abdestsiz olanın abdest alması, cünüp olanın da gusletmesidir.
2- Necasetten tahâret: Namaz kılanın, vücûdunu, elbisesini ve namaz kılacağı yeri, necâsetten yâni dînimizde pis sayılan şeylerden temizlemektir.
3- Setr-i avret: Avret yerini örtmek demektir. Namaz kılarken açması veya her zaman başkasına göstermesi ve başkasının da bakması haram olan yerlerine (Avret mahalli) denir. Erkeğin avret yeri, göbeğinden dizi altına kadardır. Kadınların ise, yüz ve ellerinden başka her yeri avrettir.
4- İstikbal-i kıble: Namaz kılarken kıbleye dönmektir.
5- Vakit: Namazı, vaktinde kılmaktır.
6- Niyyet: Namaza dururken kalb ile niyet etmektir. Yalnız ağız ile söylemeye niyet denmez. Namaza niyet etmek demek, ismini, vaktini, kıbleyi, cemaatle kılınıyorsa imama uymayı, kalbden geçirmek demektir. Niyet, başlama tekbiri söylenirken yapılır.

Namazın içindeki farzlar:

1- İftitah tekbiri: Namaza başlarken “Allahü ekber” demektir.
2- Kıyam: Namazda ayakta durmaktır. Ayakta duramayan hasta, oturur. Oturarak kılamayan yatarak îmâ ile kılar.
3- Kırâat: Namazda, Kur’an-ı kerimden sûre veya âyet okumaktır.
4- Rükû: Ayakta okuma bittikten sonra, eğilip elleri dize koymaktır.
5- Secde: Rükûdan sonra yere kapanmaktır.
6- Kâde-i âhıre [son oturuş]: Son rekâtta Ettehıyyâtü’yü okuyacak kadar oturmaktır.

1750
1050
2450
401
2100
150
1551
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
10 Yorum