Namazın rükünleri nelerdir

Namazın rükünleri nelerdir
Namazın rükünleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

1. İftitah Tekbiri: Niyetten hemen sonra “Allahu ekber” diyerek namaza başlamaktır.

2. Kıyam: Ayakta durmak demektir. Kur'an-ı Kerim'de “…Huşû ile Allah’ın huzurunda kıyama durun.” buyrulur. Ayakta durmaya gücü yetmeyen oturarak veya ima ile namaz kılabilir. Namaz esnasında rahatsızlanan kişi namazını oturarak tamamlayabilir.

3. Kıraat: Kur’an-ı Kerim'den ayet okumak demektir. Namazda sadece ayakta kıyam hâlindeyken Kur’an okunur. Namazda kıraatın farz olan miktarı, en az üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir ayettir. Nafile, vitir ve iki rekâtlı farz namazların her rekâtında kıraat farzdır. Üç ve dört rekâtlı farz namazların ilk iki rekâtında kıraat farzdır. Fatiha ve diğer sureleri, namazda dili kıpırdatmadan ve ses çıkartmadan zihinden tekrarlayarak okumak, kıraat sayılmaz. Bu şekilde namazın rüknü olan kıraat yerine getirilmiş olmaz. Kişinin kendi duyabileceği bir sesle fısıldar gibi ve eğer yanında başkaları varsa onları namazda rahatsız etmeyecek bir şekilde okuması gerekir. Hanefi mezhebine göre imama tabi olan kişinin kıraat rüknünü yerine getirmek için sure veya ayet okuma yükümlülüğü yoktur. Diğer üç mezhepte ise her rekâtta Fâtiha suresi okunur. Şâfiî mezhebinde olan kişiler, cehrî namazlarda sadece Fatiha suresini okur. Şâfiî mezhebine göre Fatiha suresinden bir ayet olduğu için besmelenin okunması kıraatın bir parçasıdır ve namazın farzlarındandır.

4. Rükû: Kıyamdan sonra elleri dizlere koyarak eğilmek ve “sübhane rabbiyel azim” diyecek kadar hareketsiz olarak durmaktır. Sırt ve baş düz bir şekilde bir süre beklemek ve sonrasında rükûdan doğrulup secdeye varmadan bir süre kıyam vaziyetinde durmak tadili erkânın bir parçasıdır.

5. Secde: İtaat ve eğilmek anlamına gelir. Hadis-i şerifte Resulullah (s.a.v.) “Secde, kulun Rabbine en yakın olduğu andır.” buyurmaktadır. Peygamberimiz secdenin nasıl yapılacağıyla ilgili olarak şöyle buyurmuştur: “Yedi uzuv üzerine secde etmekle emrolundum: Bunlar; alın, iki el, iki diz ve iki ayağın parmak uçlarıdır.” Rükûdan sonra secdeye varıp secdede “sübhane rabbiye’l a’lâ” demek sünnet ve diyecek kadar durmak ise farzdır.

6. Ka’de-i Ahire (Son Oturuş): Namazın sonunda “Tahiyyat duasını” okuyacak kadar bir süre (teşehhüd miktarı) oturup beklemek namazın farzlarındandır.

73
73
49
5
5
3
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.