Niçin ve kimin için çalışmalıyız?

Niçin ve kimin için çalışmalıyız?
Şüphesiz her anne baba, çocuğunun başarılı olmasını ister. Bunun için de yoğun çaba sarf eder. Ancak bu çaba, bazen ebeveynlerin gerçekleştiremedikleri kendi hedefleri ile karışabilmektedir.

Bu durumda anne ve babaların çocuklarının başarısı için gösterdiği çaba, daha çok kendi başarıları için bir çırpınışı ifade etmektedir. Bu istek, çok masum gözükse de aslında çok tehlikelidir.

Her birey kendine has birtakım özelliklere sahiptir. Bu farklılıklardan dolayı hiçbir birey, bir başkasının hedeflerini gerçekleştirmek ve egolarını tatmin etmek için istemediği bir alanda başarılı olmaya zorlanamaz. Öğrenciler ilgi, yetenek, başarı ve isteklerine göre kendi hedeflerini kendileri belirlemelidir. Bir ailede çocuklar istemedikleri bir hedefi gerçekleştirmek için zorlanırsa ortaya ebeveynlerin beklemediği sonuçlar çıkabilir. Örneğin, ailenin beklentisi ile bireyin beklentisi çatıştığında, birey ailesine açık olarak karşı gelemez ve tepkisini başarısızlıkla gösterebilir. Böylece ailesine olan kızgınlığını ve onların otoritesine olan tepkisini başarısızlıkla ifade etmiş olur. Aynı şekilde birey başarılı olan kardeşleri veya arkadaşları ile kıyaslandığında da çoğunlukla onlara yetişebilme endişesi ile başarısız olmaktadır. Bazen de kendisinden bekleneni, özellikle yapmayarak ailesini kızdırmaya çalışmaktadır. Gerçekte elde edebileceği başarı seviyesine ulaşmaktan özellikle kaçınmaktadır. Aslında bu tepki, bireyin ailesi ile kurmaya çalıştığı iletişimi göstermektedir. Başarıda asıl olan bireysel öğrenmedir. Bireysel öğrenmenin etkinliği ise ailenin yaşam şekli, düşünce biçimi ve eğitim tutumlarına bağlıdır .Bu nedenle ailenin bireyden beklentisi gerçekçi olmalıdır. Bunun için öncelikle ailesinin, bireyi iyi tanıması, neyi başarıp neyi başaramayacağını bilmesi, onu özgün kişiliği içinde değerlendirmesi gerekmektedir. Ailenin bireye güvenmesi, onu hiçbir zaman başkalarıyla kıyaslamaması, girdiği sınavların sorumluluğunu ona bırakması ve onun yerine getirmesi gereken sorumlulukları üstlenmemesi gerekmektedir. Ayrıca bireyin başarı yolundaki olumlu davranışlarını pekiştirmek için uygun her ortamda bu davranışların övülmesi gerekmektedir. Sonuçta bu durumlar olumlu aile tutumları olarak bireyin başarısını artıracaktır.
Çocukların kaliteli bir eğitim yaşantısına sahip olması için ebeveynler şunlara dikkat etmeli:

 Söz ve davranışlarınızla onu sevdiğinizi hissettirin,

 Beden sağlığı ve psikolojik problemleriyle ilgilenin,

 Söz ve davranışlarınızda tutarlı olun,

 Kardeşleriyle arasında ayrım yapmayın,

 Kesinlikle onu başka kişilerle kıyaslamayın,

 Öğüt vermek yerine yaşantınızla örnek olmaya çalışın,

 Çeşitli konularda fikirlerini almayı ihmal etmeyin,

 Başarılı modelleri örnek almasına yardımcı olun,

 İyi ve kötü notlarıyla da kabul edildiğini hissettirin,

 Gelişim evrelerine bağlı oluşan tepkilerine karşı esnek olun,

 Kendisine söz hakkı vermeye özen gösterin,

 Küçük de olsa kendisine sorumluluklar verin,

 Kesinlikle başkalarının yanında onu aşağılayıp küçük düşürmeyin,

 Özgüven geliştirici çalışmalara katılmasına olanak sağlayın,

 Aile içi iletişim kapılarının sürekli açık tutulmasına dikkat edin.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.