Nizamülmülk’ün Büyük Selçuklu Devleti’ne katkıları nelerdir

Nizamülmülk’ün Büyük Selçuklu Devleti’ne katkıları nelerdir
Nizamülmülk’ün Büyük Selçuklu Devleti’ne katkıları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Nizamülmülk, Büyük Selçuklu Devleti'nde hükümet görevlerinde bulunan ve devletin istikrarını sağlayan önemli bir figürdür. Vezir unvanı ile devlette yüksek görevlere ulaşmış ve hükümetin başındaki vezir olarak büyük bir etki sahibi olmuştur. Nizamülmülk, adil bir yönetim anlayışı benimsemiş, devlet işlerini düzene koymuş ve adaleti sağlamıştır. Ayrıca, eğitim kurumlarının gelişimine büyük katkılarda bulunmuş, medrese sisteminin yaygınlaşmasını teşvik etmiştir. Bu sayede, devletin bürokratik yapısı güçlenmiş ve bilim ile ilim gelişmiştir. Nizamülmülk'ün katkıları, Büyük Selçuklu Devleti'nin uzun süreli başarısının temelini atmış ve onun hükümet modeli, daha sonraki İslam devletlerinde de etkili olmuştur.

Nizamülmülk, Ali bin İshak et-Tusi adıyla da bilinmektedir. Fars olan bir devlet adamıdır. Büyük Selçuklu Devleti’nin en önemli vezirlerinden biridir. Siyasetname adıyla bir eser yayınlamıştır. Bu eserde devlet erkanından, devlet büyüklerinden, devlet teamül ve temayüllerinden bahsederek önemli nasihatlerde bulunmuştur.

67
127
626
17
7
8
55
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.