Öğrencilerinizin iletişim becerilerini geliştirin

Öğrencilerinizin iletişim becerilerini geliştirin
İletişim becerileri olmazsa olmaz. Günlük hayatımızda ne kadar çok diyalog kurduğumuzu düşünün. Ancak günlük rutin farkında olmadan yaptığımız konuşmalar, iletişim becerilerinin gelişmesinde çok büyük rol oynuyor.

ABD’li ‘Dünya Dijital Vatandaşlığı Vakfı’ öğretmenlerle öğrencilerinin iletişim becerilerini geliştirmek için 8 öneri paylaşıyor.

1- MODEL DİYALOGLARI GÖRMEK İÇİN BİRLİKTE FİLM İZLEYİN

Diyaloglar temel ve hayati iletişim becerisi. Bu, diğer insanlarla duygu ve düşüncelerimizi paylaşmamıza izin veriyor. Herkes bir şekilde diyalog kurabilir, ancak bu işin görünen yüzü. Etkili bir diyalogda vücut dili, göz kontağı, düşüncelerini özet bir şekilde anlatabilme ve cevaplama gibi bazı elementler bulunuyor. Öğrencilerin bunları en iyi görebilecekleri yerler filmler. Fakat bir öğretmen olarak, doğru filmleri seçtiğinize emin olun.

2- TEKNOLOJİYİ KULLANIN

Sesli kitaplardan uygulamalara, teknolojik kaynaklar, çocukların öğrenmelerine güç katıyor. Özellikle sesli kitapları deneyin, bu sayede çocukların telaffuzu ve kelime hazineleri gelişebilir.

3- AKTİF DİNLEMEYE DESTEK OLUN

İletişim sadece konuşmakla ilgili bir şey değil. Bu aynı zamanda dinlemek anlamına da geliyor. Öğretmenler, çocukların aktif dinleme becerilerinin gelişmesinde büyük bir rol üstlenebilir. Bunun için öğrencilerinizin birinden, onların seçtikleri bir kitabı sesli okumasını isteyin; konu ilerledikçe, çocuklara sorular sorarak yapıcı bir tartışma ortamı yaratabilirsiniz.

4- GRUP SUNUMLARINI DENEYİN

Takım çalışmasına yönelik aktiviteler, öğrencilerin hem sözel hem de yazılı iletişim becerilerinin ilerlemesine büyük katkılar sunuyor. Ancak takım çalışmaları için çocuklar üzerinde baskı kurmayın, birlikte çalışmaları için ilgi çekici konular ve çalışmalar araştırın. Bir süre sonra, kendileri takım çalışmaları konusunda daha istekli olmaya başlayacak.

5- UCU AÇIK SORULAR SORUN

Ucu açık soruların en büyük faydası, cevap vermek için birkaç kelimeden daha fazlasına ihtiyacınız olması. Bu tip sorular ilham verici tartışmalar için olduğu kadar, bir soruya nasıl birden çok şekilde cevap verilebileceğini göstermesi açısından da hayati.

6- ELEŞTİREL DÜŞÜNMEYİ GÜÇLENDİRECEK AKTİVİTELER YAPIN

Eleştirel düşünme becerisine sahip olmayan çocukların, etkili ve ilham verici diyaloglar geliştirmesini bekleyemezsiniz. Ancak bunun ortaya çıkması için yapabileceğiniz bazı aktiviteler var. Öğrencilerinizden eleştirel düşünmeyi destekleyecek araştırmalar yapmalarını isteyebilirsiniz, ardından gelen önerileri sınıfta tartışın. Ayrıca online dünyada bununla ilgili egzersizler de bulunuyor. Deneyebilirsiniz.

7- ZAMANI GELİNCE ARA VERİN

Zaman zaman sınıfta, rutin içerisinde üzerine tartışılabilecek notlar görmezden geliniyor ya da atlanıyor. Ancak bir eğitimci olarak örğencilerinizin birinden sıra dışı, yaratıcı bir soru geldiğinde, bunu bir kenara bırakmayın. Zamanı geldiğinde öğrencilerinizin iletişim becerileri için derse ara vermeniz gerektiğini de hatırlamakta fayda var.

8- KAYDA ALIN, KENDİLERİNİ GÖRSÜNLER

Bir sunum ve tartışma sırasında öğrencilerinizi kayıt altına alabilirsiniz. Bu sayede daha sonra izlediklerinde, hatalarını kendi gözleriyle görebilirler. Bazen, örneğin bir takım sunumunda, takımların birbirlerine değerlendirmesini de isteyebilirsiniz. Bu sayede ‘yansıtıcı öğrenim’ yöntemi uygulamış olacaksınız.

Kaynak:Hürriyet

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.