Okul kaynaklarının yanlış kullanımı hangi sonuçlara neden olur

Okul kaynaklarının yanlış kullanımı hangi sonuçlara neden olur
Okul kaynaklarının yanlış kullanımı hangi sonuçlara neden olur, okul kaynaklarından nasıl tasarruf edilebilir, okul kaynaklarının etkili ve verimli kullanımını arttırmak için neler yapılabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kaynaklar sınırsız olmadığı için tüketim şekli çok önemlidir. Okul idaresi bu kaynakları karşılayabilmek için belirli giderler ödemektedir. Bu giderlerin gereğinden fazla olmaması için tasarruflu kullanılması gerekmektedir. Okuldaki gereksiz kaynak kullanımı ülke ekonomisine de etki etmektedir. Doğada sınırlı olan kaynakların kullanımı sadece okulu değil tüm dünyayı etkilemektedir. Çünkü tüketim sonucunda kaynaklar azalmakta ve yeniden kaynak elde etmek kolay olmamaktadır.

Okuldaki kaynakların hepsi önemlidir. Örneğin okulun su kaynağını gereksiz yere tüketirsek lavaboları kullanamayız ve mikrop kaparak hastalanabiliriz. Elektrik ampullerini çok uzun süreler açık bırakarak kullanım sürelerinin çabuk bitmesine neden olabiliriz. 

Okul kaynaklarından nasıl tasarruf edilebilir

Kaynaklar sınırlı sayıda oldukları için onları en verimli şekillerde kullanmak gerekmektedir. Okuldaki kaynakları etkili ve verimli kullanabilmek için dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

Okulun sınıf ya da tuvaletlerinde ihtiyaç olmadığı halde yanan ışıkları kapatmaya dikkat etmeliyiz.

Soğuk günlerde ve mevsimlerde okulun kapı ve camlarını gereksiz yere açarak içerideki ısının kaybolmasını engellememeliyiz. Sadece temiz hava girmesi kısa bir süre sınıfları havalandırıp camları tekrar kapatmalıyız.

Okulun lavabolarında ya da yemekhanelerinde gereksiz yere açık bırakılan muslukları kapalı bir şekilde bırakmaya özen göstermeliyiz.

Eğer okulda bozuk olan bir elektrik düğmesi ya da su akıtan musluklar varsa bu durumu okuldaki yetkililere bildirmeliyiz. Böylelikle gereksiz kaynak kullanımından tasarruf etmiş oluruz.

Okulda ortak kullanılan tüm mekanları titiz kullanmaya dikkat etmeliyiz. Böylelikle okulda gereksiz temizlik maddesi kullanımının önüne geçerek tasarruf yapmış oluruz.

Okul kaynaklarını doğru zamanlarda kullanarak israf edilmesine engel olmalıyız.

Okul kaynaklarının etkili ve verimli kullanımını arttırmak için neler yapılabilir

Kaynaklardan tasarruf edilmesi gerektiğini bilmenin yanı sıra bu konuda başka kişileri bilinçlendirebilmek de önemlidir. Okul kaynaklarını kullanırken verimli ve etkili olabilmek için belli uyarıcılardan yardım alabiliriz. Örneğin sınıftaki panolara bu konu ile ilgili yazılar ve afişler asılabilir. Okuldaki elektrik düğmelerinin etrafına gereksiz zamanlarda ışıkların söndürülmesi gerektiğini belirten notlar yapıştırılabilir. Okulun lavabo ve tuvaletlerindeki sifon ve musluklara da aynı şekilde gereksiz yere su akmaması için uyarıcı notlar asılabilir.

Kaynak kullanımında hassas ve bilinçli olarak israftan kaçınmak okulumuzun giderlerini de azaltacaktır. Gerekli durumlarda okul arkadaşlarımızı uyarmalı ve doğru olanı hatırlatmalıyız. Kaynakların israfının önlemek için öğretmenlerimizin de uyarılarını dikkate almalıyız. Ders kitaplarında yer alan bilgileri uygulamalıyız.

9
10
10
6
6
8
10
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.