Okul müdürleri böyle mi atanır?

Okul müdürleri böyle mi atanır?
Okul müdürleri böyle mi atanır?

TURGAY POLAT'ın yazısı...

Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmesine İlişkin Yönetmelik'e göre 4 yıllık görev sürelerini dolduran 16 bini aşkın okul müdürü 100 puan üzerinden değerlendirmeye tabi tutuldu. Bu değerlendirmede müdürlere 100 puan üzerinden bir puanlama yapıldı ki ben bunu mayıs ayında yazmıştım. Buna göre puanın yüzde 60'ını şube müdürleri ve üst düzey eğitim yöneticileri, yüzde 40'ını veliler, öğrenciler ve öğretmenler verdi. Bu değerlendirmeler sonucunda 75 puan ve üzerinde puan alan okul müdürleri göreve devam etti ve yeni okullara atandı.

Şimdi bir düşünün okulunuza müdür görevlendireceksiniz veya görevli müdürün bu görevde başarılı olup olmadığını belirleyeceksiniz bunu yaparken herhalde o müdürden en fazla hizmet alan kişi veya gruptan değerlendirme istersiniz sanırım. Ama yine bizde bu işte olması gerektiği gibi olmadı. Müdürlerin puanı oluşurken müdürün sadece imzasını gören ilçe milli eğitim müdürü veya müdür yardımcısı 60 puan verme hakkı elde etti. Diğer bileşenler sadece 40 puan. Düşünün bir müdürün göreve devam etmesi için 100 puan gerekiyor ilçe milli eğitim müdürü ve yardımcısı 60 puan üzerinden 30 puan verdiğinde, müdürün çocuklarına hizmet verdiği veliler, her anını birlikte geçirdiği öğrenciler ve birlikte çalıştığı öğretmenler 40 tam puan dahi verse müdür başarısız oluyor ve göreve devam edemiyor.

Uygulamada da aynen böyle oldu. Eski müdürlerden görevine devam edemeyenlerin çoğunluğu velilerden, öğrencilerden ve öğretmenlerinden çok yüksek puan almasına rağmen ilçe yöneticilerinden düşük puan aldığı (verildiği) için görevlerinden ayrılmak durumunda kaldı.

Bu yeni sistemi biz gazeteciler olarak mayıs ayında Milli Eğitim Bakanı ile toplantıda konuşmuş ve çok sakıncalı bulmuştuk ama onlar her zamanki gibi uygulamada kesinlikle sorun olmayacağını ifade edip bizi ikna etmeye çalıştılar ben bu toplantıdan sonra bu müdür atama sisteminin sakıncalarını yazmıştım ancak dinleyen olmadı.

Şimdi size bu sistem sonucu büyük bir mağduriyet yaşayan benim de yıllardır tanıdığım. 35 yıllık meslek hayatında ondan fazla okulu kuran ve gecesini gündüzünü öğrencileriyle geçiren bir müdürün sosyal paylaşım sitesinde yazdıklarını paylaşmak istiyorum. İşin ne kadar ciddi ve sakıncalı olduğunu lütfen bir daha görün;

" Sevgili öğrencilerin, değerli velilerim ve çok sevdiğim çalışma arkadaşlarım. Ağustos 2104 yönetici değerlendirme sistemi sonucunda 75 puanın altında kalarak (64.75) yöneticilik görevimi noktalamama neden olan değerlendirme sonuçlarında beni çok üzen ve bu çok sevdiğim görevimi noktalamama yol açan sonuçları sizinle paylaşma gereği duydum; değerlendirme sonucunda okuldan (veli, öğrenci ve öğretmenlerimden) 38.75 (tam puan 40) puan aldım. Ancak Esenyurt ilçe milli eğitim müdürü 25 puan üzerinden 15, ilçe şube müdürü 20 puan üzerinden 6 puan, diğer ilçe milli eğitim müdür yardımcısı 15 puan üzerinden 5 puan vermişlerdir. Sonuçta direkt hizmet vermediğim ilçe milli eğitim müdürlüğü 60 üzerinden bana 26 puan vermişlerdir. Hizmet verdiğim birinci derece insanlardan tam puan almama rağmen henüz Esenyurt ilçesine yeni atanan iki şube müdürünün bana toplam 35 puandan 11 puan vermeleri sizce objektif bir değerlendirme midir?

Beni üzen en önemli durum asıl hizmet verdiğim sizlerin benden son derece memnun olmanıza rağmen hizmet üretmeme engel olunmasıdır. Ancak adaletin ve hakkaniyet yerini bulacağına olan inancımlar sizlere şükranlarımı sunuyorum"

Sizlere bu mektubun üzerine sadece iki cümle yazmak istiyorum. Dünyanın süper gücü olan ABD'de okul müdürleri okulun bütçesinden, öğretmen alımından, başarı durumundan sorumluyken ve bu müdürleri okulun başarısının düşmesi dışında Obama bile görevden alamazken biz yıllarını eğitime vermiş yetişmiş insan gücümüzü son derece mantıksız verilere dayanan bir metotla kaybediyoruz. Biz bu kadar zengin miyiz?

Kaynak:Akşam

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.