Ömer Seyfettin Forsa özeti

Ömer Seyfettin Forsa özeti
Tanzimat Dönemi ile Türk Edebiyatı’na giren hikaye, durum ve olay hikayesi olarak ikiye ayrılır. Olay hikayesinin Türkiye’deki temsilcilerinden olan Ömer Seyfettin’dir. Olay hikayeleri bir olay örgüsü etrafında, kahraman, mekan, zaman unsurlarıyla oluştu

Kara Memiş adında yaşlı bir Osmanlı gemici varmış. Bu gemici tek başına hayatını devam ettirir ve gemilerde yaşarmış. Bu Kara Memiş’in bir de oğlu varmış ancak oğlu ile küçük yaştayken bağlarını koparmıştır bu nedenle de tek başına yaşıyormuş.

Günlerden bir gün Kara Memiş, Osmanlı düşmanlarının gemilerinde esir düşmüştür ve uzun yıllar boyunca korsan kadırgalarında esir düşmüştür. Bu süre içinde Karar Memiş, vatanına büyük bir özlem duymuştur bununla birlikte çektiği eziyetler de onu oldukça yormuştur ancak Kara Memiş kişiliğini ve karakterini hiç bozmamıştır ve bir gün elbet bu esaretten kurtulacağını ve bir gün Osmanlı gemilerinin onu bu esaretten kurtaracağını düşünerek kendisini teselli etmiştir.

Kara Memiş’in uzun yıllar sonra yaşlanması üzerine düşman gemiciler Osmanlı gemicisi olan Karar Memiş’i yalnız bir adaya bırakıp terk etmişlerdir. Bu adada kaldığı süre içinde gözünü ufuklardan almayan Kara Memiş asla ve asla umudunu yitirmemiştir ve günlerden bir gün bir Osmanlı gemisinin yaklaştığını görmüştür ve bu geminin kaptanı da yıllardır görmediği oğlu Turgut çıkmıştır.

Ömer Seyfettin Forsa Hikayesinin konusu, mekan ve özellikleri, kişiler

Konu: Esaret altında yaşayan yaşlı bir Osmanlı gemicisinin yıllar sonra özgürlüğüne kavuşması

Hikayenin Kahramanı: Kara Memiş

Mekan özellikleri; Forsa adlı hikayedeki mekanlar ve özellikleri şu şekildedir;

Korsan Kadırgaları: Kara Memiş’in kürek mahkumu olduğu mekan.
Akdeniz kıyısındaki ada: Kara Memiş’in esir olarak satıldığı ve ömrünün geri kalanını geçirdiği mekan.
Kulübe: Kara Memiş’in özgürlüğüne kavuştuktan sonra yaşadığı mekan.
Kasaba : Kara Memiş’in acıktığında gittiği ada kasabası.
Büyük Türk Kadırgası: Kara Memiş’in oğlu Turgut’la karşılaştığı mekan.
Zaman: Forsa adlı hikayedeki zaman ifadelesi olarak şu şekilde örnek verebiliriz;
- Bu ‘’her gece’’ uykusunda kendisini kurtarmak için birçok gemilerin pupa yelken gelmediğini gören zavallı eski bir Türk forsasıydı.
Zaman, metindeki yapıyı tamamlamak amacıyla kullanılan unsurlardan biridir.

903
1749
2204
312
202
201
1390
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum