Orucu bozan ve sadece kazayı gerektiren durumlar

Orucu bozan ve sadece kazayı gerektiren durumlar
Orucu bozan ve sadece kazayı gerektiren durumlar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Orucu bozup sadece kazayı gerektiren hususlar; yeme içme ile ilgili olanlar, cinsel hayatla ilgili olanlar ve diğerleri diye üçe ayrılabilir. Ramazan ayında, kasten yemek ve içmek günah olup, Hanefi Mezhebi dışındaki bütün mezheplere göre sadece kazayı gerektirir. Beslenmede veya tedavide kullanılması âdet olmayan bir şeyin yenilmesi, içilmesi veya yutulması sadece kaza gerektirir.

Bu manada misal olarak zikredilen bazı maddeler şunlardır:

  • Kabuklu fındık ve badem, çekirdek, taş, toprak, çamur, un, hamur, pirinç, tuz, kağıt, pamuk. Eğer bir kişi bunlardan birini yemeyi âdet hâline getirmişse ve bunları zevkle yiyorsa o zaman bunların yenmesi de Hanefi mezhebine göre kefaret sebebi olur.
  • İmsak vakti geçtiği hâlde daha vakit vardır zannederek yemek, Güneş batmadığı hâlde-battı zannederek-iftar etmek orucu bozar ve sadece kazayı gerektirir.
  • Abdest esnasında ağza ve burna su verirken kişinin elinde olmaksızın boğazına su kaçması orucu bozar. Boğazına kar veya yağmur tanesi kaçan oruçlu, bunu istemeye istemeye yutmak zorunda kalsa eğer o esnada oruçlu olduğunun bilincinde ise orucu bozulur ve bunun yerine de kaza etmesi gerekir. Oruçlu olduğunun bilincinde olmadan yutmuşsa bu, unutarak yeme-içme sayılacağından orucu bozulmaz.
  • Dişleri arasında kalan nohut tanesi kadar yemek kırıntısını yutmak orucu bozar. Bundan daha az miktardaki artığın yutulması orucu bozmaz. Ağza dışarıdan alınarak yutulacak bir madde ise susam tanesi kadar olursa orucu bozar.
  • Kendi isteği ile içine veya genzine duman çekmek orucu bozar.
  • Cinsel ilişki dışındaki durumlarda, kişinin kasten inzal olması hâlinde oruç bozulur ve kazası gerekir.
  • Kendi isteği ile ağız dolusu kusmak veya kendi isteğiyle getirdiği kusuntuyu mideye geri çevirmek orucu bozar ve kazası gerekir.
  • Vücuda ağız dışı yollardan besleyici veya keyif verici mahiyette ilaç yahut herhangi bir madde verilmesi hâlinde oruç bozulur, orucun kazası gerekir.
  • Orucunu, dinen geçerli bir tehdit ve zorlama sebebiyle bozmak zorunda kalan kimse onu sonradan kaza eder, bu durumda kefaret gerekmez.

1
1
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.