Pusulalarda kullanılan mıknatısların özellikleri

Pusulalarda kullanılan mıknatısların özellikleri
Pusulalarda kullanılan mıknatısların özellikleri neler olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Pusula, başlıca olarak ulaşımda ve arazi incelemesinde kullanılan, dünya üzerinde yön tespit etmeye yarayan cihaz. Pusulalar; manyetik veya cayroskopik olarak ya da bir yıldıza göre yön belirleme prensipleriyle çalışırlar.

Pusulalarda tam anlamıyla bir mıknatıs kullanılmaz. Ancak mıknatıslanma etkisi gösteren bir pusula iğnesi kullanılır. Pusula iğnesi, bir mıknatısın tek kutbuna sürtünerek mıknatıslandırılır.

Dünya, Kuzey ve Güney kutuplarına sahip bir gezegendir. Bu kutuplar tıpkı bir mıknatıs gibi manyetik alana sahiptir.

Mıknatıslanma etkisi gösteren iğne, mıknatıslanırken, mıknatısın hangi kutbuna sürtünmüşse, Dünya'nın ters kutup tarafına yakın olan manyetik alan dalgaları tarafından çekilir. Örneğin; mıknatısın güney kutbuna sürtünmüş bir iğne, Dünya'nın Kuzey kutbuna yönelim yapar.

Mıknatısın ilk kullanımının pusula iğnesi biçiminde olduğu düşünülmektedir. Gemicilerin bin yıldır pusula kullandığı biliniyor. Gemiciler pusulalar sayesinde, yer belirten bir işaretin hatta Güneş’in ve yıldızların yardımı olmaksızın doğru rotada yol alabiliyorlar.

Kaynak:Eğitim Sistem

840
179
277
158
81
141
172
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.