Reçelin nasıl yapılır

Reçelin nasıl yapılır
Reçelin nasıl yapıldığı konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Reçel yapmak, evlerde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Reçel için gerekli malzemeler reçeli yapılacak ürünler ve şeker olarak bilinmektedir. Şeker, su ve reçeli yapılacak malzemenin ısıtılmasıyla elde edilen kıvamın belli bir süre bekletilmesiyle reçel elde edilmektedir. 

Büyüklerimizden reçelin nasıl yapıldığını öğrendiğimizde şeker ve su ile beraber reçeli yapılacak ürünün karıştırılıp kaynatılmasından söz edilmektedir. Çilek reçeli, erik reçeli, kayısı reçeli, incir reçeli gibi reçeller de bu şekilde yapılmaktadır. Haşlama, kaynatma, şekerle kaynatma, jöle kıvamı elde etme gibi durumlar reçelin yapılış aşamalarını meydana getirmektedir. Reçel tatlı olarak tüketilen ve kahvaltılık bir ürün olarak yapılmaktadır.

Kayısı reçeli tarifi

Reçeller Türk mutfağında kahvaltıların olmazsa olmazlarından. Her mevsim reçeli yapılabilecek enfes meyveler tezgahları süslüyor. Örneğin kayısı yaz aylarında mutlaka reçelini yapıp lezzetini kışa taşımanız gereken meyvelerden. Peki kayısı reçeli nasıl yapılır? İşte rengini ve lezzetini kaybetmemiş nefis bir kayısı reçeli için ihtiyacınız olan tek tarif…

Malzemeler

  • 400 gram şeker
  • 700 gram kayısı
  • Yarım limonun suyu
  • 1 su bardağı içme suyu

Hazırlanışı

Kayısıları güzelce yıkayın.

Çekirdeklerini çıkardığınız kayısıları dörde bölüp tencereye alın. (Eğer kayısılar reçelin içinde tane tane kalsın istiyorsanız sert meyveler kullanın.)

Şekeri kayısıların üzerine yayıp kapağını kapatın ve sulanması için 2-3 saat kadar bekletin.

Sularını salan kayısıların üzerine 1 su bardağı da içme suyu ekleyip tencereyi ocağa alın.

Kısık ateşte kaynattığınız reçeli ara ara hafifçe karıştırın.

Tencerenin üzerinde oluşan köpükleri bir kaşık yardımıyla toplayın. (Köpürmeyi önlemek için reçele 1 çay kaşığı kadar tereyağı ekleyebilirsiniz.)

Reçeliniz kıvam almaya başladığında içine limon suyunu ilave edip 5 dakika daha kaynatın.

Koyulaşan reçelin altını kapatın ve soğumasını bekleyin.

Soğuyan reçeli kavanozlara boşaltıp ağızlarını sıkıca kapatın.

Uzun süre dayanmasını istiyorsanız reçelinizi güneş görmeyen serin bir yerde saklayın.

Kaynak:Eğitim Sistem

101
58
63
36
36
38
37
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.