SINAVA MOTİVE OLMAK SİZİ HEDEFİNİZE BİR ADIM YAKLAŞTIRIR

SINAVA MOTİVE OLMAK SİZİ HEDEFİNİZE BİR ADIM YAKLAŞTIRIR
Her yıl binlerce ilköğretim 6,7 ve 8. sınıf öğrencisinin ortaöğretim kurumlarına yerleşmek için girdiği SBS (Seviye Belirleme Sınavı) 8 Haziran Cumartesi günü yapılıyor.

Eğitim dünyasının tecrübeli ismi, Birikim Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci öğrencilere “Sınavda başarısız olacağım, istediğim okulu kazanamayacağım” gibi olumsuz düşünceleri zihinlerinden tamamen çıkarmalarını ve sınava motive olmaları gerektiğini söylüyor.

Bu yıl bir milyondan fazla öğrencinin ter dökeceği SBS, tüm yurt genelinde 8 Haziran Cumartesi günü yapılacak. Anadolu, Anadolu Meslek, Anadolu Öğretmen, Fen, Sosyal Bilimler ve Özel Liselere girmek için çabalayacak olan öğrenciler sınava kısa bir süre kala büyük bir stres ve kaygı yaşıyor. Birikim Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci sınav öncesi öğrencilere ve velilere yol gösterecek tavsiyeleri anlattı…

Türkiye’nin önde gelen okullarından Birikim Eğitim Kurumları’nın Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, öğrencilerin sınav için kritik bir döneme girdiklerini belirtirken, onların moralini bozacak ve gerilime sokacak ortamlardan uzak durmaları gerektiğini söyledi. Yelkenci, “SBS’ye girecek olan öğrenciler sınav öncesi beslenmelerine çok dikkat etmeli, mideyi bozacak şeyler yememeli, aşırı spor ve oyunlardan kısacası motivasyonu bozan, konsantrasyonu azaltan ortamlardan uzak durmalı gerekir” dedi.

“Sınav Günü Sabah Kahvaltısını Mutlaka Yapın!”

Sınav gününün öğrenciler için çok önemli olduğunu belirten Yelkenci, “Öğrenciler SBS günü mutlaka sabah kahvaltısı yapmalı ve sınavda kendilerini rahat hissedebilecekleri kıyafetleri tercih etmeliler. Evden çıkarken de geç kaldım telaşı yaşamamak adına mutlaka sınav yerine en az 45 dakika önce gitmeliler ve sınavda istenen belgeler ile nüfus cüzdanını son kez kontrol etmeliler” dedi. 

“Kaygı bulaşıcıdır çocuklarınıza sakın bulaştırmayın”

Sınav günlerinde en az öğrenciler kadar stres ve kaygı yaşayan velilere de,  çocuklarının başarısı için çok büyük görev düştüğünü vurgulayan Yelkenci, “Maalesef veliler çocuklarına destek olmak isterken kaygılı halleriyle onları olumsuz yönde etkiliyorlar. Velilerin kaygılı hallerini gören öğrencilerin stresi katlanarak artıyor” dedi.

Sınav günü sınavla ilgili kesinlikle konuşulmaması gerektiğini belirten Yelkenci, “Velilerin çocuklarıyla sınav günü farklı konularda sohbet ederek onları motive etmeleri, her daim çocuklarına destek olmaları, sınav günü çocuklarını hassasiyetle erken kaldırmalı, sınav belgelerini dikkatle kontrol etmeleri ve sınav yerine birlikte gitmeleri gerekir” dedi.

Ve Sınav Zamanı...

Sınava başlamadan önce yapılmaması gereken en önemli şeyin motivasyon bozukluğu olduğunu dile getiren Yelkenci, “ah keşke biraz daha çalışsaydım", "daha fazla soru çözseydim" veya geleceği düşünüp "kahretsin sınavda başarısız olacağım"  "istediğim okulu kazanamayacağım"  gibi düşünceleri zihinden geçirmenin öğrencinin moral seviyesinin düşmesine ve dikkatinin dağılmasına yol açacağını belirtti. Bu nedenle sınav anında sadece soruların nasıl çözüleceğine odaklanılması gerektiğini söyleyen Yelkenci,  “Öğrenciler sadece okudukları sorulara yanıt vermeli ve çözdükleri her bir sorunun kendilerini hedeflerine bir adım daha yaklaştırdıklarını düşünmeleri gerekir” dedi.  

“Sınav Kitapçığını Kontrol Etmeyi Unutmayın”

Sınavdaki fiziki koşulların da öğrencilerin başarılarında etkili olduğunu dile getiren Yelkenci,

Öğrenciler, sınav salonundaki görevlinin anlattıklarını dinledikten sonra anlamadıkları bir nokta var ise mutlaka yetkili kişiye çekinmeden sormalı ve kitapçıktaki sınavla ilgili açıklamalar bölümünü de dikkatlice okumalılar. Soruları çözmeye başlamadan önce heyecanı yatıştırmak için birkaç defa derin nefes alıp vermek rahatlama sağlayacaktır.  Sınav esnasında kullanılacak araç ve gereçler sınav giriş kartı ve nüfus cüzdanı sıranın üzerine yerleştirildiğinde kimlik kontrolü sırasında zaman kaybetmenin önüne geçmiş olurlar. Öğrenciler sınav kitapçıklarını mutlaka kontrol etmeli eksik ve hatalı sayfalar var ise yetkiliye bildirmeliler. Soru kitapçığında ve cevap formunda istenen ilgili bölümler eksiksiz tamamlanmalı. İsteyen öğrenciler sınav kitapçıklarını sınavdan bir saat sonra alarak cevaplarını kontrol etmeliler” dedi.

“Çözemediğiniz sorular üzerinde fazla durmayın”

Yelkenci, sınav sırasında öğrencilerin soruları ilk okumada cevaplamaya odaklanması gerektiğinin altını çizerek, “Öğrencilerin doğru seçeneği bulamadıkları takdirde mantıklı düşünmeye çalışmalı ve seçenekler üzerinde durarak kesin yanlış olduğunu bildikleri seçenekleri elemeliler. Böylelikle kalan şıklar üzerinde düşünerek doğru cevaba daha kolay ulaşabilirler. Cevaplandırma işlemini bitirdikten sonra işaretleme esnasında kaydırma yapmış olma ihtimaline karşı, işaretleme yaptıkları cevaplarını bir kez daha kontrol etmeliler” dedi.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.