Tavaf, vakfe, ihram kavramlarının anlamları

Tavaf, vakfe, ihram kavramlarının anlamları
Tavaf, vakfe, ihram kavramlarının anlamları nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İhram: Hacca gidenlerin özel giyim şeklidir. Erkeklerin ihramı, beyaz, dikişsiz, iki parçadan oluşan havludur. Kadınlar için özel şekli yoktur. Hac veya umre yapan kimseye normal durumlarda helâl olan bazı davranışların haram kılınması anlamında fıkıh terimi.

Sözlükte "haram etmek, kendini sakındırmak" anlamlarına gelir. Terim olarak ise hac görevi süresince giyilen beyaz elbiseye ihram denir. İhram, erkekler için biri sol omzu örten, diğeri de peştamal gibi bele sarılan iki beyaz, dikişsiz havludur. Kadınlar içinse uzunca bir elbisedir. İhrama, Mekke şehrinin çevresinde belirlenmiş ve adına "mikat" denilen yerlerde girilir. İhram giyen kişi, hacca niyet eder ve bazı davranışlardan kaçınmaya özen gösterir. Saç, sakal ve tırnak kesmek, bitki ve hayvanlara zarar vermek, kavga etmek, koku sürünmek bunlardandır.

Vakfe: Hac sırasında Arafat ve Müzdelife’de belirli bir süre bekleme anlamında terim. Mekke yakınlarındaki Arafat Dağı’nda, Kurban Bayramı’nın Arefe günü, güneşin doğuşu ile batışı arasında bir süre bulunmaktır. 

Vakfe, Kurban Bayramı arifesinde öğle vaktinden bayram sabahına kadar, bir süre Arafat'ta bulunmak demektir. Vakfe, haccın farzlarından biridir. Arafat'ta hacılar, Yüce Allah'tan bağışlanma dilerler. Kendileri, yakınları ve tüm insanlık için dua ederler. Arafat'ta vakfe yapıldıktan sonra Müzdelife'ye gidilir. Bayram sabahı da Müzde-life vakfesi yapılır.

Tavaf: Kâbe’nin etrafında 7 kez dönmek demektir. Kâbe’nin etrafında usulüne uygun biçimde dönmek anlamında fıkıh terimi. 

Kâbe, Allah’ın manevi evi, İslam çağrısının doğup yayıldığı yer ve kıblemizdir. Tavaf, Kabe'nin etrafında, Hacer'ül Esvet'ten (siyah taş) başlayarak yedi defa dönmektir. Bu dönüşte Kâbe, kişinin sol tarafında kalır. Her bir dönüşe "şavt" denir. Tavaf haccın farzlarındandır. Farz olan tavaf, Kurban Bayramı'nın ilk üç gününde yapılır. Bu günler dışında da tavaf yapılabilir. Sözlükte “bir şeyin çevresinde dönmek, dolaşmak” anlamındaki tavâf kelimesi fıkıh terimi olarak usulüne uygun şekilde Kâbe’nin etrafında dönmeyi ifade eder. Kâbe sol tarafa alınarak Hacerülesved hizasından başlanıp aynı noktada tamamlanan her dönüşe “şavt” ve yedi şavta tavaf adı verilir. Tavafın yapıldığı alana metâf denilir.

2
6
181
4
2
34
120
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.