Tercih yaparken bunlara dikkat!

Tercih yaparken bunlara dikkat!
Öğrencilerin eğitim hayatında dönüm noktaları vardır. Yapacağı tercihe göre gelecekteki eğitim hayatı ve mesleki başarıları etkilenecektir. Öğrencilerin girdiği sınavlar kadar yapacakları tercihler de önemlidir.

Liseye yerleştirmede kullanılan Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) yerine gelen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) birçok değişiklikler içeriyor. Dolayısıyla tercih yaparken öğrencilerin tecrübeli birilerine ve rehber öğretmenlerine mutlaka danışmaları gerekiyor. Tercih yapmadan önce ise “Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu”nu okumakta fayda var. Öğrencilerin tercih dönemi ve öncesi aklına takılabilecek soru ve cevapları sizler için derledik.

Tercih listemi hazırladım, tercih başvurusunu nasıl yapabilirim?

Kılavuzda açıklanan yerleştirme takvimine göre yerleştirme işlemleri için tercih başvuruları 31 Temmuz- 8 Ağustos tarihleri arasında yapılıp, 22 Ağustos’ta tercih sonuçları açıklanacaktır. Tercih listesi öğrenci-veli tarafından,“https://eokul.meb.gov.tr” internet adresinden yapılabilir. Fakat onay işlemi için velinin,öğrencinin 8. sınıfı tamamladığı ortaokula veya herhangi bir ortaokul müdürlüğüne gitmesi gerekir. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli sorumlu olacaktır. Tercih başvurusu bir kez yapılacaktır. Başvuru işleminden sonra değişiklik yapılamayacaktır.

A ve B grubu liste ne anlama geliyor?

“A grubu liste” geçen senelerde olduğu gibi okul isimleri ile yapacağımız tercih listesidir. En fazla 15 okul tercih edilebilmektedir. “B grubu liste” ise okul türlerini tercih edeceğiniz listedir. En az 4 okul türü seçilmek zorundadır. “Tercih Ön Çalışma Formu” kılavuzun sonunda “EK 1”de verilmiştir.  Öğrenci “A grubu” listeden bir okul kazanamadığı takdirde “B grubu” liste devreye girecektir. Bu listede öğrencinin ikamet adresi, Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP), tercih önceliği, okul kontenjanı, okulun taban puanı, tercih ettiği okul türü ölçü alınmaktadır.

Öğrenci kendi puanının üstünde ve altındaki tercih puan aralığını geniş tutarsa “B grubu liste”nin devreye girmesine gerek kalmayacaktır. Örneğin 450 puan alan bir öğrenci 400-480 puan aralığındaki okulları “A” listeden tercih ederse büyük ihtimal tercih ettiği okulu kazanacaktır. Böylece “B” grubu listeye gerek kalmayacaktır.

Tercih listesinde okulları en yüksek puandan en düşük puana göre mi sıralamalıyım?

Sıralamayı okulun yüzdelik dilimine göre yapmak daha isabetli olur. Çünkü okulların puanları sınavın zorluk-kolaylık derecesi, kontenjan değişikliği gibi durumlara göre değişmektedir. Örneğin 2013 SBS’de sınavın zor olmasından dolayı okulların puanlarında 5 ile 40 puan arasında düşme olmuştur. 2012 yılında 353 puan ile 80 öğrenci alan Maltepe Orhangazi Anadolu İmam Hatip Lisesi (AİHL), 2013 yılında kontenjanı 300 öğrenci olunca, puanı 252 olmuştur.  

Aynı puanı alan öğrencilerde hangi öğrenci öncelikli olacak?

Aşağıdaki sıralama takip edilecek:

1- Ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı (AOSP) , puanlama 700 puan üzerinden yapılmaktadır.  

2- Sırasıyla 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki

yıl sonu başarı puanı üstünlüğü,

3- Tercih önceliği,

4- Okula özürsüz devamsızlık yapılan gün

sayısının azlığı.

Meslek liseleri tercihlerinde sadece okul isimleri var. Alan ve yüzdelikler e-okul sisteminde görünmüyor?

30 Temmuz’a kadar meslek liseleri bölümünde alan, yüzdelik dilim bölümü de açıklanacak.

Okul kodlarında nelere dikkat etmeliyim?

Geçen senelerde yaşanmış bir olay ile açıklayalım;

Okul kodu: 38540- Orhangazi AİHL (Bursa),

41391- Orhangazi AİHL.(Bağcılar-İstanbul)

38342- Maltepe Orhangazi AİHL (Maltepe-İst.)

Öğrencimiz velisi ile birlikte kendi ortaokuluna giderek müdür yardımcısı ile beraber e-okul’a tercihlerini girmektedir. Müdür yardımcısı dalgınlıkla Maltepe Orhangazi AİHL yerine Bağcılar Orhangazi AİHL’yi işaretlemiş ve öğrenci de bu okulu kazanmıştır. Velimiz tercih sonuçları açıklandığında Maltepe’ye gitmiş, fakat kazandı belgesindeki kodun Maltepe’ye ait olmadığı cevabı verilmiştir. Sonrasında öğrenci evine 2 saat uzaklıkta olan okula gidip gelmek zorunda kalmıştır.

Peki öğrenci ve veli ne yapmalıydı? Müdür yardımcısı tercih listesini girdikten sonra veliye “onaylıyor musunuz?” diye sormaktadır. Veli girilen tercih listesini okul kodları ile birlikte inceledikten sonra “onaylıyorum” cevabını vermelidir. Çünkü onaylandıktan sonra bir daha değişiklik yapılmayacaktır.  

Nakil ile geçen sene yapılan yedek yerleştirme arasındaki fark nedir?

Yedek yerleştirme döneminde taban puan esas alınarak işlem yapılıyordu. Bu sene taban puan esas alınmaksızın başvuranlar arasında puan üstünlüğü esas alınacaktır.  Örneğin asil yerleştirmeler döneminde bir okul, 450 taban puanı ile kapatmış ve okulun 29 öğrencilik boş kontenjanı kalmıştır. Nakil döneminde bu okula 50 öğrenci başvurduğunu, başvuran öğrenciler arasında en yüksek puan alan öğrencinin 430 puan aldığını düşünelim. Sistem okulun taban puanı 450 puana bakmadan 430 puanlık öğrenciyi ve puan üstünlüğüne göre diğer 28 öğrencinin naklini otomatik olarak alacaktır. Dolayısıyla “asil yerleştirme dönemi” kadar “nakil dönemi” de ciddi takip gerektirmektedir.

SBS’ye göre 2014 TEOG sistemindeki değişiklikler nelerdir?

Taban puan uygulaması kaldırıldı.

Tercih edilecek okulların sayısı

10’dan 15’e çıkarıldı.

Geçen sene tek listeden tercih yapılıyordu.

Bu sene A ve B grubu olmak üzere

2 tercih listesinden tercih yapılacak.

Öğretmen liseleri kaldırıldı.

Meslek liselerinde alan tercihi 10. sınıfta

yapılacak.  Anadolu ile teknik meslek

lisesi ayrımı kaldırıldı.

“Yedek yerleştirme dönemi” yerine “Nakil Dönemi”

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.