Terim olarak sünnet ne anlama gelmektedir

Terim olarak sünnet ne anlama gelmektedir
Terim olarak sünnet ne anlama gelmektedir, sünnet çeşitlerini örnek vererek açıklayınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sünnet, sözlükte “izlenen yol, yöntem, örnek alınan uygulama, örf ve gelenek” mânalarındaki sünnet kelimesinin terim anlamı fıkıh, fıkıh usulü, hadis ve kelâm ilimlerinde farklılıklar göstermekle birlikte bunların hepsi Resûl-i Ekrem’le ilişkili olma veya onun yolunu izleme noktasında birleşir. Fıkıh usulü terminolojisinde sünnet öncelikle şer‘î hükümlerin meşruiyet delillerinden ikincisini ifade eder ve “Resûlullah’ın söz, fiil veya tasvipleri” (takrirleri) şeklinde tanımlanır.

Sünnet kaça ayrılır

İslam dünyasının en önemli konularından birisi de "sünnet" konusudur. Sünnet ya da diğer bir ifade ile Sünnet-i Seniyye anlam olarak yol, tarz, istikamet manalarına gelir. Türk Dil Kurumu'nun tanımına göre ise sünnet "Hazreti Muhammed'in Müslümanlarca uyulması gerekli sayılan davranışlarıyla şu ya da bu konuda söylemiş olduğu sözlerin tümü, Hazreti Muhammed'in koyduğu kurallar ve Müslümanlara gösterdiği yol" dur.

Müslümanlığın kaynağı ve kutsal kitabı Kuran'ı Kerim'dir. Kuran' ın yanında " sünnet" olarak tarif edilen ve uyulması gereken kurallar bütünü ise İslam Peygamberi Hazreti Muhammed'in herhangi bir konudaki sözlü beyanları ya da davranış şekillerinin bütünüdür.

Sünnet çeşitleri ve örnekleri

Sünnet de ikiye ayrılır. Terk edilmemesi gereken sünnetler ve terk edilmesinde sakınca olmayan sünnetler olmak üzere ikiye ayrılır:

Sünnet-i Hüda: Peygamberin terk edilmemesi gereken sünnetleridir.

Zevaid Sünnet: Peygamberin hayatındaki bazı güzel ve örnek davranış şekilleridir. Bunları terk etmekte sakınca olmamakla birlikte takip edilmesinde fayda olduğu düşünülür.

İslam Peygamberi Hazreti Muhammed'in bazı sünnetleri şunlardır:

Bayram namazını kılmak Peygamberin Sünnet-i Hüda niteliğindeki sünnetine örnektir.
Bir diğer sünneti bu kapsamdaki de cemaatle birlikte namaz kılmaktır.
Peygamber selam vermeyi ihmal etmez mutlaka selam alır ve selam verirdi.

Peygamber Hazreti Muhammed (s.a.v.) gusül abdestini aldıktan sonra 2 rekat namaz kılar bu sünnetini ihmal etmezdi.

Peygamber Efendimiz her cuma sadaka vermeyi asla aksatmazdı.
Peygamber Hazreti Muhammed (s.a.v.) kendi kişisel işini kendi yapmaya özen gösterirdi. Örneğin kıyafetlerini mutlaka katlar ve yerleştirirdi.
Peygamber ümmetine örnek olacak şekilde sofraya oturur ve tam olarak doymadan kalkardı. Sahabilere öğüdü şöyle olurdu "Midenin üçte birini su, üçte birini yemek ve üçte birini boş bırakacak şekilde yiyip içiniz."

Hazreti Muhammed sofra adabı da sünnettir. Peygamber Efendimiz yemeği yavaş yer ve çokça çiğnerdi.
Hazreti Muhammed ezan okunduğunda ezanı sessizce dinlerdi.
Peygamber Hazreti Muhammed'in konuşma adabı da sünnettendir. Kendisi az ve öz konuşurdu.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.