Türkçedeki dil bilgisi kurallarına göre hangisi göçüşme tanımına uygun bir örnektir

Türkçedeki dil bilgisi kurallarına göre hangisi göçüşme tanımına uygun bir örnektir
Türkçedeki dil bilgisi kurallarına göre hangisi göçüşme tanımına uygun bir örnektir sorusunun cevabını vereceğiz. Göçüşme kuralı nedir, göçüşme (metatez) örnekleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Soru : Türkçedeki dil bilgisi kurallarına göre hangisi göçüşme tanımına uygun bir örnektir 

A- Biradere "bilader" demek

B- Kirpiğe "kiprik" demek

C- Çarşambaya "çarşanba" demek

D- Pantolona "pantalon" demek

Doğru Cevap: Kirpiğe "kiprik" demek

Göçüşme, kelime içerisindeki iki sesin sıralanışının değişmesi, diğer bir tabirle yer değiştirmesi olayıdır. Meydana gelmesi belirli kıstas ve düzene bağlanamaz, yani belli ses düzenlerinin göçüşmeyi beraberinde getirdiği düşünülemez; ancak söyleyiş kolaylığı sağlama eğilimi genel etken kabul edilebilir.

Göçüşme (metatez) nedir, ne demektir

Göçüşme (dil bilim) kimi sözcüklerde seslerin yer değiştirmesi olayı. Türkçe de daha çok "r" ya da "l" ünsüzünün bulunduğu sözcüklerde birinci hecenin sonundaki sesle, ikinci hecenin başındaki ses, birbirinin yerine geçer.

Göçüşme (metatez) örnekleri:

  • kibrit → kirbit
  • çömlek → çölmek
  • gömlek → gölmek
  • şapka → şakpa
  • toprak → torpak
  • kirpik → kiprik

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
13 Yorum