TYT’de 15, AYT’de 20 net yapan üniversiteli olabilecek

TYT’de 15, AYT’de 20 net yapan üniversiteli olabilecek
Yaklaşık 2.5 milyon adayın katılacağı YKS’ye altı aydan az kaldı. Üniversite adayları, barajları geçmek için en az kaç net yapması gerektiğini merak ediyor.

Uzmanlar, TYT’de 150’yi geçmek için 15, AYT’deki 180 barajı için de bunun yanında 20 net yapılması gerektiğini söylüyor.

TYT Sınav Sistemi hakkında kısa bir ön bilgi verecek olursak: TYT sınavı ÖSYM tarafından yapılan üniversiteye geçişte ilk adım olarak nitelendirilebilir. Sınavda 120 soru sorulacak soru dağılımlarını kontrol edersek:

  • 40 Temel Matematik
  • 40 Türkçe
  • 5 Tarih
  • 5 Coğrafya
  • 5 Felsefe
  • 5 Din Kültürü
  • 7 Fizik
  • 7 Kimya
  • 6 Biyoloji

şeklindedir. Adaylara 120 soruyu cevaplamaları için toplam 135 dakika süre verilmektedir. TYT‘nin YGS’den en büyük farkı ise sınava giren adayların arasında Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık farkı olmamasıdır. Mesela sayısal çıkışlı bir adayın sınavda yaptığı 1 Fizik sorusu ile 1 Tarih sorusu ona aynı puanı getirecektir.

TYT Barajı Kaç Puan Olacak?

YÖK Tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, adayların ikinci oturum yani YKS Puanlarının hesaplanabilmesi için TYT puanlarının en az 150 olması gerekmektedir.

TYT’de 150 Barajını Geçmek İçin Kaç Net Yapmak Gerekiyor?

Eski sistem YGS’de barajı geçmek için 160 sorunun %20’sini yani 32 net yapmak yeterliydi. TYT sisteminde de herhangi bir değişiklik olmazsa 120 sorunun ortalama olarak 15-17 arası net yaparsanız 150 barajını rahatlıkla geçmiş oluyorsunuz. Bu net herhangi bir testte olabilir.

TYT’de 180 Barajını Geçmek İçin Kaç Net Yapmak Gerekiyor?

YÖK Başkanı Yekta Saraç yeni sistem hakkında ilk açıklamaları yaparken adayların TYT Sınavdan en az 180 puan almaları gerektiğini belirtmişti. Fakat daha sonra yapılan bu açıklamalarla 180 barajı kaldırıldı. Bundan dolayı 180 barajı artık herhangi bir anlam ifade etmiyor

150 BARAJI İÇİN 15 NET

Yeni sınav sistemi ilk kez bu yıl uygulanacağı için kesin rakamları vermek zor. TYT’de barajı geçmek için birçok farklı yöntem var. Örneğin, sadece Türkçe ve matematik çözecek biri Türkçe’den 8, matematikten 7.5 yani toplamda 15.5 netle 150 barajını geçebiliyor. Eğer aday tüm testleri yapmak isterse; Türkçe ve matematikten 5’er, sosyal ve fenden 2.5’er yaparak toplamda 15 netle barajı aşabiliyor. Ya da Türkçe ve matematikten yarımşar net ile sosyalden 7, fenden 6.5 yani toplamda 14.5 net yeterli. Bu farklılıkların nedeni ise o derslerin ortalamasının diğer derslere göre daha düşük çıkması.

yks-baraji-gecmek-icin-kac-net-yapmak-gerekir.jpg

AYT’DE 20 NET 180’İ GEÇER

AYT’de sözel, sayısal ve eşit ağırlıkta 180 barajını geçmek için farklı kombinasyonlar var. AYT hesaplanırken TYT de dâhil oluyor. AYT puanının hesaplanması için TYT barajını geçmek zorunlu. Yani en az 15 net çıkarmak gerekiyor. AYT’de sözel adayları, ‘Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1’ ile ‘Sosyal Bilimler-2’ testlerine; sayısalcılar ‘Matematik’ ve ‘Fen Bilimleri’ne; eşit ağrılıkçılar ‘Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1’ ile ‘Matematik’e girmek zorunda.

TYT’den yüksek net çıkaran AYT’de az doğru yapsa da barajı geçebiliyor. Örneğin, bir sözelci TYT’de Türkçe’den 40, sosyalden 20, matematikten yarım net yapıp AYT’de ‘Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1’den 2, Sosyal Bilimler-2’den 1 net çıkarsa dahi barajı yakalayabiliyor. Yani TYT’de 60.5 nete ulaşıp, AYT’den 3 neti olan sözelde 180 barajını aşabiliyor. İlk oturumda 15 net yaptıysa, AYT’de girmesi gereken kendi testinden en az 10’ar net çözerse toplamda 20 netle 180’i geçebiliyor.

Kaynak:Eğitim Sistem

11
1
1
2
3
6
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.