Ulaşım türleri denildiğinde ne anlıyorsunuz

Ulaşım türleri denildiğinde ne anlıyorsunuz
Ulaşım türleri denildiğinde ne anlıyorsunuz, adlarını bildiğiniz ulaşım araçları hangileridir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ülkelerin gelişim düzeylerini ulaşımlarının ne seviyede olduğu gösterir. Bu sebeple de hem yurt içi taşımalar hem de uluslararası taşımalar için ülkeler çok fazla yatırım yapmaktadır.

Deniz yolu aracı olarak genellikle vapur, gemi, yat, bot, kano, taka, tekne, şilep, denizaltı, feribot, yelkenli kullanılmaktadır.

Toplu taşıma araçları günümüzde çok fazla kullanılmaktadır. Bu araçlar arasında otobüs, vapur, uçak, minibüs, metrobüs ve feribot da kullanılmaktadır. Bu toplu taşıma araçlarının yolcuları indirdiği ve bindirdiği yerlere durak ismi verilmektedir.

Çevremizde en çok kullanılan demir yolu araçlarından bir tanesi ise trendir. Trenler genellikle şehirlerarası yolculuklarda kullanılmaktadır.

Minibüs ise günlük yaşamdan bir yerden bir yere giderken en sık kullanılan toplu taşıma araçlarından bir tanesidir.

İnsanları ve yükleri taşımaya yarayan araçların genelinin ismi taşıt olarak isimlendirilmektedir. Taşıtları genel olarak sınıflandıracak olursak şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Hava Taşıtları
  • Kara Taşıtları
  • Deniz Taşıtları

Kara taşıtları da kendi arasında ikiye ayrılmaktadır. Bunlara demir yolu taşıtları ve kara yolu taşıtları denmektedir. Kara yolları taşıtları otobüs, minibüs, otomobil, bisiklet, at arabası olarak adlandırılmaktadır. Bu taşıtları kullanan kişiler ise şoför olarak adlandırılmaktadır.

Demir yolu taşıtlarına örnek olarak ilk akla tren gelmektedir. Treni kullanan kişilere makinist denir. Metro kullananlara ise vatman ismi verilmektedir. Demir yolu taşıtlarından biri de tramvay olarak isimlendirilmektedir.

Deniz taşıtlarına ise gemi, feribot, vapur örnek verilebilir. Bu taşıtları kullananlara ise kaptan ismi verilmektedir.

Hava taşıtlarına helikopter ve uçak örnek verilebilir. Bu taşıtları kullananlara pilot ismi verilmektedir. Uzay aracı da hava taşıtı olarak adlandırılmaktadır. Uzay araçlarını kullanan kişilere ise astronot ismi verilmektedir. Balon ve zeplin de hava aracı olarak kullanılmaktadır.

1
2
3
1
2
2
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.