Ülkemizde guatr rahatsızlığının en çok görüldüğü bölgeleri ve neden bu bölgelerde en fazla guatr rahatsızlığı görüldüğü

Ülkemizde guatr rahatsızlığının en çok görüldüğü bölgeleri ve neden bu bölgelerde en fazla guatr rahatsızlığı görüldüğü
Ülkemizde guatr rahatsızlığının en çok görüldüğü bölgeleri ve neden bu bölgelerde en fazla guatr rahatsızlığı görüldüğünü araştırınız. Bu araştırmayı yaparken farklı kaynaklardan yararlanmayaçalışınız.

Guatr tiroid bezinin büyümesi demektir Tiroid bezi, boynun alt kesiminde, adem elması da denilen kıkırdağın hemen üzerinde yer alan kelebek şeklinde bir bezdir Guatr genelde ağrı yapmaz ancak büyük guatr söz konusu ise öksürük ve yutma güçlüğü, soluk alıp vermede güçlük gibi şikayetlere neden olabilir.

Tüm dünyada guatrın en sık sebebi iyot eksikliğidir. İyotlu tuzların yaygın olarak kullanıldığı ülkelerde ise en sık guatr sebebi ise tiroid hormon üretiminde değişikliklere neden olan hastalıklar veya nodüllerdir Ülkemizde iyot eksikliğine bağlı guatr en sık Karadeniz bölgesinde görülür ve bunun nedeni bu bölgede çok sık tüketilen kara lahananın sindirim sisteminden iyot emilimini engellemesidir Diğer guatr nedenleri de ülkemizde oldukça sık görülmektedir.

139
27
135
35
20
67
220
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.