Üniversite öğrencilerinin yüzde 72’si farklı şehirlerden geliyor

Üniversite öğrencilerinin yüzde 72’si farklı şehirlerden geliyor
YÖK, 2015 ÖSYS sonrası üniversite ve öğrencilere ait verileri açıkladı. “2015 ÖSYS ile lisans ve ön lisans programlarına yerleşenlerin yerelleşme dağılımı”na göre lisans programları genelinde öğrencilerin yüzde 28’i aynı şehirden gelirken, yüzde 72’si far

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), YÖK Program Atlası’ndan derlediği verilerle “2015 ÖSYS ile lisans ve ön lisans programlarına yerleşenlerin yerelleşme dağılımı”nı açıkladı. Tabloda, üniversite öğrencilerinin devlet ve vakıf üniversitelerine hangi bölgelerden, aynı şehirden mi yoksa farklı şehirlerden mi geldiği oranlandı. Buna göre lisans programlarının genelinde öğrencilerin yüzde 28’inin aynı şehirden, yüzde 72’sinin farklı şehirlerden geldiği görüldü. Lisans programlarında devlet üniversitelerine yerleşenlerin yüzde 78’i farklı şehirlerden, yüzde 22’si aynı şehirden iken; vakıf üniversitlerinde bu oran sırasıyla yüzde 38 ve yüzde 62 oldu. Ön lisans genelinde ise öğrencilerin yüzde 34’ü aynı şehirden, yüzde 66’sı ise farklı şehirlerden geliyor.
Bölgelere bakıldığında ise Marmara yüzde 68, Güneydoğu yüzde 67 ve Akdeniz yüzde 51 oranla ‘üniversitenin bulunduğu bölge’den öğrenci çeken üç bölge oldu.

ösys verileri yök
‘ÖĞRENCİ ESASLI VERİLER SUNUYOR’
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç sosyal medya hesaplarından konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaştığımız YÖK Program Atlası’nın amacı üniversiteye girişte adaylar için tercihte başkaca hiçbir kişi veya kurumun elinde olmayan bilgilerin derlenmesi ile rehberlik hizmetinin sunulmasıydı. Öğrencilerimizin ve bütün kamuoyunun gösterdiği ilgi emeğimizin hak ettiği değere kavuştuğunu gösteriyor. LYS sonrasındaki tercihlerde bu hizmetimiz yine tek üst düzey rehber olma konumunu koruyacak ve adaylarımıza yardımcı olacak. Bununla birlikte YÖK Program Atlası üniversite öğrencilerinin profilini belirlemede yardımcı olacak, toplumu ‘dönüştürücü’ fonksiyonlara sahip olması gereken üniversitelerin ‘dönüşen’ bir yapıya evrilip evrilmediğine dair de öğrenci esaslı veriler sunacak nitelikte. Bu bakış açısıyla hazırladığımız, 2015 ÖSYS ile Lisans/Önlisans programlarına yerleşenlerin ‘yerelleşme dağılımı’nı içeren bilgi notunu akademik camia ve kamuoyu ile paylaşmak isterim.”

Kaynak:Hürriyet

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.