Üniversite yolu engel dolu!

Üniversite yolu engel dolu!
YGS sonrası adaylar beklemeden LYS çalışmalarına başladı. Ancak adayları bu yıl 4, önümüzdeki yıl 7 fakülteye girişte baraj uygulaması bekliyor. Öğrenciler adeta sınav içinde sınav olacaklar.

2 milyon 178 bin aday, üniversiteye giriş sınavlarının ilki olan YGS’yi tamamladı. Sonuçlar 25 Mart’ta açıklanacak. Lisans bölümlerini hedefleyen adaylar ise dinlenmeye fırsat bulamadan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) çalışmaya başladı. LYS’nin başvuruları 1-14 Nisan 2016 tarihleri arasında yapılacak. Adaylar LYS’de branşlarına göre 5 farklı sınava girecek.

 
7 FAKÜLTEYE BARAJ
 
Ancak adayları üniversite yolunda sınavların yanında birçok engel daha bekliyor. Üniversite sınavını geçen adaylar istedikleri fakülteler için konulan barajları da geçmek zorunda. Baraj olan fakülte sayısı 4’ten 7’ye çıkıyor. Ayrıca tercih sayısı da düşürüldü.

ÜNİVERSİTE ÖNÜNDEKİ ENGELLER

1 YGS barajı: İlk sürpriz önceki gün yapılan YGS’deydi. Yeni düzenlemeyle ön lisans ve açıköğretim tercih edecek adaylar için YGS barajı 140’tan 150’ye çıkarıldı. Bu puanı yakalayamayan adaylar hayallerine veda edecek.

2 Tıp ve hukukta baraj sürecek: Üniversite yerleştirme sıralamasında tıp fakültesini tercih edecek adaylar ilk 40 bin, hukuk tercih edecek adaylar ise ilk 150 bin aday arasına girmek zorunda.

3 Tıpta kontenjanlar dondu: Tıp fakültesini tercih edeceklerin önünde bundan sonra sadece baraj engeli yok. YÖK, bu yıldan itibaren tıp fakültesi kontenjanlarını arttırmama kararı aldı. Bir süre sonra da kontenjanların azaltılacağı açıklandı. Doktor olmak artık daha zor.

 
4 Mimarlıkta başarı sırası: Mimarlık fakültelerini tercih edecek adaylar, üniversite sınav sonuçlarına göre ilk 200 binde yer almak zorunda.
 
5 Mühendislikte 240 bin şartı: Mühendislik okumak isteyen adaylar da bu yıl baraj uygulamasıyla karşılaşacak. Onlar için başarı ölçütü ilk 240 bin öğrenci içinde yer almak.

6 Eğitim, eczacılık ve diş hekimliğine de baraj: YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın açıklamasına göre; Tıp, mühendislik, mimarlık ve hukuk fakültelerinin ardından eğitim, eczacılık, diş hekimliği fakülteleri için de baraj uygulaması geliyor. Uygulama bu yıl hayata geçmeyecek. Artık üniversiteye yerleşmek isteyen bir öğrenci sınav içinde sınav olan bir sistemden geçmek zorunda.

7 KKTC’ye baraj muafiyeti yok: Geçen yıl tıp ve hukuk okumak isteyen gençler eğer KKTC üniversitelerini tercih ederse başarı sırası barajına takılmıyordu. Bu yıl uygulama kaldırıldı.

8 Meslek liseliye ek puan darbesi: Üniversiteye girişte en dezavantajlı grup olan meslek liseliler önceki yıllarda kendi alanlarını tercih ederse ek puan alıyordu. Ancak YÖK’ün uygulamasıyla bu yıl bu haklarından yararlanamayacaklar. Uygulama meslek, sanat, spor, öğretmen ve imam hatip lisesi öğrencilerininde aralarında bulunduğu 900 bin öğrenciyi etkileyecek.

9 Tercih sayısı düştü: YÖK’ün aldığı kararla bu yıldan itibaren adaylar üniversite tercih listesine 30 yerine 24 üniversite yazacak.

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.