Uzmanlar: Hedefinize göre program hazırlayın

Uzmanlar: Hedefinize göre program hazırlayın
Bu yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavı 15-16 Haziran’da yapılacak. 2017’de Temel Yeterlilik Testi ve Alan Yeterlilik Testi’nin puana etkisinin farklı olduğunu hatırlatan uzmanlar, adaylara buna göre hazırlık stratejisi oluşturmasını öneriyor.

Başarı için hedef, kararlılık ve zaman yönetiminin şart olduğunu da vurguluyorlar.

Adaylar, üniversite sınavı için uzun hazırlık yolculuğuna çoktan çıktı. Hangi derslere odaklanılacağı ise öğrencilerin tercihine bağlı. Geçen yıl sistemin değişmesiyle girilen alanla ilgili her bir soru daha önemli hale geldi. Çünkü Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) soru sayısı azalınca puanlara etkisi de arttı. Uzmanlar adaylara, katsayıları da dikkate alarak hazırlık stratejilerini belirlemelerini öneriyor. Soruların yeni sistemde puana katkısını ders ve testler bazında Kültür Eğitim Kurumları Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal ile inceledik. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt ise başarı için motivasyon ipuçlarını paylaştı. İşte “Testlerin katkısı, soruların zorluk-kolaylık derecesi ve ne oranda doğru cevaplandırıldıklarına göre değişebiliyor” diyen Ünsal’ın önerileri:

TYT: İLK OTURUMDAN 150 ALMAK ŞART

YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nden (TYT) en az 150 puan alanların AYT puanı da hesaplanıyor. Yani ilk adımdaki performans önemli. TYT’den 150-180 puan alanlar, iki yıllık önlisans programına başvurabilecek; 180 ve üzeri alanların lisans seçme hakkı olacak. TYT’nin katkısı yüzde 40. Yani tercih için kullanacağınız puanın yüzde 40’ını bu sınavdan alacağınız sonuç oluşturacak.

SORU SAYISI TÜRKÇE’NİN ÖNEMİNİ ARTTIRDI: Geçen yıl bir Türkçe doğrusu, adayın TYT puanını 3.16; sayısal puanını 1.2; sözeli 1.07; eşit ağırlığı 1.12 ve dili 1.41 arttırdı. Tüm TYT Türkçe soruları doğru cevaplandığında TYT puanının 126.6’sı, sayısalın 48.49’u, sözelin 42.97’si, eşit ağırlığın 44.72’si ve dilin 56.31’i bu testten alındı. Yani Türkçe, soru sayısıyla adaylar için çok önemli bir test. Kat sayısı sosyal bilimlerden düşük olsa da, Türkçe’yi iyi yapan, binlerce sıra ileriye geçebilir.

EN ÇOK KATKI MATEMATİKTEN: Bir matematik sorusu TYT puanını 3.47; sayısalı 1.45; sözeli 1.28; eşit ağırlığı 1.33 ve dili 1.68 yükseltti. Hepsi doğru olduğunda TYT’nin 138.9’u, sayısalın 57.85’i, sözelin 51.27’si, eşit ağırlığın 53.36’sı ve dilin 67.18’i matematikle karşılandı. Matematik de Türkçe gibi belirleyici. Tümünü doğru yanıtlayan, Türkçe’de benzer performansı gösterene göre öne çıkacak.

KATSAYI DEĞERİ EN YÜKSEK TEST SOSYAL BİLİMLER: Bir sosyal bilimler sorusu; adayların TYT’sini 3.61, sayısalını 1.55, sözelini 1.38, eşit ağırlıklı puanını 1.43 ve dilini ise 1.81 arttırdı. Soruların azalmasına rağmen katsayı açısından en yüksek değere sosyal bilimler testi ulaştı. Adaylar, tüm TYT Sosyal Bilimler sorularını doğru cevaplandırsaydı TYT puanının 72.09’unu; sayısalın 31.14’ünü; sözelin 27.59’unu; eşit ağırlığın 27.72’sini bundan sağlayacaktı.

EN AZ ETKİ FEN BİLİMLERİNDE: Adaylar, tüm fen sorularını doğru yaptığında TYT’nin 66.93’ünü; sayısalın 28,32’sini; sözelin 25.09’unu; eşit ağırlığın 26.12’sini ve dilin 32.88’ini bu testten aldı. En az etki bu testte oldu ancak soru sayısı az diye ihmal edilmemeli. Çünkü özellikle başarı sırası yüksek program isteyenler için buradaki performans kritik.

AYT: TESTLER HER PUANI ETKİLEMİYOR

İkinci oturum Alan Yeterlilik Testi’ndeki (AYT) tüm derslerin TYT’deki gibi her puana katkısı olmayacak. Örneğin, mühendislik ya da tıp isteyen için matematik ve fen bilimleri sorularını cevaplandırmak yeterli. İktisat ya da hukuk okuyacak aday, matematik ve edebiyat-sosyal bilimler-1’i çözecek. İlahiyat, tarih ya da gazetecilik isteyen sadece edebiyat-sosyal bilimler-1 ile sosyal bilimler-2 testlerini yapacak.

SAYISALDA MATEMATİK TESTİ BELİRLEYİCİ: Yeni sistemde matematik testi, sayısal ve eşit ağırlıklı puan için gerekli. Geçen yıl testin bir sorusunun sayısal puana katkısı 3.18, eşit ağırlığa ise 2.94 oldu. Tüm AYT matematik sorularını doğru cevaplandıran adaylar sayısal puanın 127.28’ini, eşit ağırlıklı puanın da 117.4’ünü bu testle elde edebildi.

TÜM FEN SORULARININ KATSAYISI EŞİT: İkinci oturumdaki fen bilimleri testi sadece sayısal puana katkı sağlıyor. Bu testte 14 fizik ile 13’er kimya ve biyoloji oluyor. Tüm derslerin sayısal puan için katsayı değeri 2.67 oldu. Hepsini doğru yapan adaylar, sayısal puanlarını 106.91 kadar arttırmayı başardı.

EDEBİYAT-SOSYAL BİLİMLER-1 EN ÇOK ÇÖZÜLEN TEST: Yeni sistemde edebiyat-sosyal bilimler-1 testi, sözel ve eşit ağırlık puanına etki ediyor. Testte 24 edebiyat, 10 tarih ve 6 coğrafya sorusu yer alıyor. Geçen sene testin bir sorusunun sözel puana 3.11 ve eşit ağırlığa ise 3.24 katkısı oldu. Hepsini doğru çözen adaylar, sözel puanın 124.59’unu, eşit ağırlıklı puanın da 129.68’ini bu testten kazanabildi.

DERS ÇEŞİDİ EN FAZLA OLAN TEST SOSYAL BİLİMLER-2: Bu test sadece sözel puana yarıyor. 11’er tarih ve coğrafya, 12 felsefe grubu ve 6 din kültürü sorusu yöneltiliyor. Tüm derslerin sözel puan için katsayı değeri 3.21 oldu. Hepsini doğru yanıtlayan adaylar sözel puanlarını 128.48 kadar arttırdı.

KARARLI OLUN, ZAMANI VERİMLİ KULLANIN

Cihan Yeşilyurt (Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü): Başarı için gerçekçi hedefler koyun, kararlı olun ve zamanı verimli kullanın. Günü iyi planlayınca dinlenmeye de vaktiniz kalır. Her akşam, günün değerlendirmesini yapın. Böylece denetim mekanizması geliştirebilirsiniz, suçluluk duygusu ile stres de azalır. Stres, denetimi kaybedince yaşanır. Dersin başında kaç saat geçirdiğinizden çok, nasıl geçirdiğiniz önemli. Öğretmeni dikkatli dinleyin. Aynı gün tekrar yapın. Konuyu anlamadan soru çözmeyin.

Kaynak:Hürriyet

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.