Verip pişman olmaktansa, vermeyip düşman olmak yeğdir atasözünün anlamı

Verip pişman olmaktansa, vermeyip düşman olmak yeğdir atasözünün anlamı
Verip pişman olmaktansa, vermeyip düşman olmak yeğdir, sizden bir şey isteyen kimseye istediğini verirseniz pişman olabilirsiniz. Ama vermezseniz düşman olur, ama bu daha iyidir.

Verip pişman olmaktansa, vermeyip düşman olmak yeğdir anlamı şu şekilde :

Sizden ödünç veya borç istendiğinde (eşya, para) verdiğiniz şey size zamanında ödenmezse, ya da yıpratılarak geri iade edilirse canınız oldukça sıkılır. Verdiğinize pişman olursunuz. Vermemiş olsaydınız bu sefer karşı taraf size kırılmış olacaktı. Görüldüğü gibi her iki durumda da kırgınlık olacak ve dostluk bozulacaktır. O hâlde vermeyip dostluğu bozmak daha iyidir. Çünkü bu durumda hiç olmazsa malınız ya da paranız sizde kalacaktır.

Sizden birşey isteyen kimseye verirsek, çok kez geri alamama durumu belirir. O zaman, verdiğimize pişman oluruz. Vermezsek, isteyen kimse bize kırılır. Öyle ise vermeli mi, vermemeli mi? Karşımızdaki kıymet bilir ve sözünün eri ise vermeli, aksi halde vermemeliyiz.

Etiketler :
1
102
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.