Yağmur, dolu, kar, sis ve bulut nasıl oluşur

Yağmur, dolu, kar, sis ve bulut nasıl oluşur
Yağmur, dolu, kar, sis ve bulut nasıl oluşur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Havadaki nem: Havada nem oluşumu, atmosferde gerçekleşen buharlaşma ve bitkilerin terlemesi aracılığıyla geçer. Bunun sonucu olarak da havada nem oluşumu gerçekleşir. Atmosferde bulunan nemin büyük bir bölümü ise, yeryüzünde bulunan suların buharlaşmasıyla birlikte ortaya çıkar.

Yağmur: Bulutlardaki su buharı bir araya gelerek su damlacıklarını oluştururlar. Böylece yoğunlaşan su buharı yeryüzüne yağmur olarak iner.
Kar: Soğuk hava etkisiyle karşılaşan su buharı buz kristalleri haline gelir. Buz kristalleri birleşerek kar tanelerini oluşturur. Kar taneleri yeryüzüne iner (Eğer yeryüzü sıcaklığı suyun donma noktasında veya daha düşükse yağış kar şeklinde olur.).

Dolu: Su buharı bulutlardan yeryüzüne inerken soğuk havayla karşılaşınca bulutun üst katmanına sürüklenir katılaşır ve bir araya gelerek buz toplarını yani doluyu oluşturur.
Sis: Atmosferin yeryüzüne çok yakın kısımlarındaki su buharının yoğunlaşmasıyla oluşan buluta sis adı verilir. Yükseklerdeki bulutlar havanın soğumasıyla oluşurken sis soğuk olan yeryüzünün hemen üzerindeki havada bulunan su buharının yoğuşmasıyla meydana gelir.

Bulutların oluşumu; Bulutlar atmosferde oluşan görünen su damlacıkları veya buz kristalleri kümesidir. Bulutlar genellikle yüksekliklerde, yani deniz seviyesinden yaklaşık 2 ila 12 kilometre yüksekliklerde oluşur. Bulutların oluşumuna sebep olan ana etmen ise su buharıdır. Su buharı, ısınan havanın yükselmesi ile birlikte yükseltgenerek, yüksek seviyelerde yoğunlaşır ve bulutları oluşturur.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.