Yargı kararıyla görevine dönen okul müdürlerine yeni çile

Yargı kararıyla görevine dönen okul müdürlerine yeni çile
Görevlerinden alınan okul müdürleri mahkemelere açtıkları davaları kazanıyor. Ancak MEB, yargı kararlarını uygulamamak için her yolu deniyor. Yeniden değerlendirme çilesi bunların başında gelirken, engeller öğretmenleri yıldırmıyor. Adana’da yeniden mülak

Gösterdikleri başarıya rağmen hükümete yakın sendikaya mensup olmadıkları için görevden alındıkları ileri sürülen okul müdürleri idare mahkemelerine açtıkları davaları birer birer kazanıyor. Okul komisyonundan tam puan alan ancak ilçe milli eğitim komisyonu tarafından objektif olmayan değerlendirmelere tabi tutulan müdürlerle ilgili mahkemeler yürütmeyi durdurma kararları veriyor. İstanbul, Adana, Çanakkale ve son olarak Bursa’dan benzer kararlar geldi. Açtıkları davaları kazanan okul müdürlerinin göreve yeniden iade edilmeleri gerekiyor. Ancak MEB, bu yolu kapatmak için yeni bir düzenleme peşinde. Eski görevlerine dönecek okul müdürlerinin yeniden değerlendirileceği açıklandı. Ancak bu noktada önemli bir sorun var. Okul müdürlerine daha önceki değerlendirme döneminde puan veren; öğrenci meclis başkanı, okul aile birliği başkanı ve öğretmenlerin büyük bölümü eski okullarında değil. Bu durumda yeniden değerlendirmenin objektif yapılmayacağı endişeleri hakim. Eğitim uzmanları, mevcut durum sebebiyle MEB’in başlattığı yeniden değerlendirme sürecinde ilgili müdürlerle ilgili komisyonun 75 puanın üstünde not vermesi gerektiğini vurguluyor. Zira ilk değerlendirmede 75’in altında puan verilmiş ve bu puanlama somut verilerle desteklenememişti.

Eğitim Sen İstanbul 7 No’lu Şube Hukuk Sekreteri Zeynel Özgün, “Yapılacak yeni değerlendirmede 75’in altında puan verilmesi halinde yeni davalar açılabilir.” dedi. Değerlendirme adı altında tasfiye gerçekleştirildiğini söyleyen Özgün, “Bakanlığın yapması gereken şey, okul yöneticilerinin görevde kalmalarını sağlayacak önlemleri alması, ardından, hukuka aykırı değerlendirmeleri yapan ilçe milli eğitim müdürleri ile ilgili şube müdürleri hakkında işlem başlatmasıdır.” tespitinde bulundu. Aktif Eğitim Sen Başkanı Osman Bahçe de müdürlerle ilgili olarak, “Derhal göreve başlatılmaları yasaların ve hukukî mevzuatın emridir. Şayet yeniden bir değerlendirme yapılacaksa, bu ancak yeni bir yasal düzenleme ile olabilir.” diye konuştu.

GÖREVDEN ALINDI, İL BİRİNCİSİ OLDU

Milli Eğitim’in bütün engellemelerine rağmen okul müdürleri yeniden atamaya ilişkin dikkat çekici bir performans ortaya koyuyor. Bunun en somut örneği Adana’da yaşandı. Mahkemelerden çıkan yürütmeyi durdurma kararları sonrası MEB, il milli eğitim müdürlüklerine ‘Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği’ gönderdi. Yönetmeliğe göre tekrar puanlama yapılabilmesi için ilk defa ve yeniden müdür olarak görevlendirileceklere ilişkin sözlü sınav yapılması talimatı verildi. Bunun üzerine Seyhan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 75’in altında puan verilerek görevden alınan İmam Hatip Lisesi Müdürü Mustafa Çetinkaya, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurdu. Yapılan mülakatta Çetinkaya, 97 puan alarak Adana birincisi oldu. Böylece Adana İmam Hatip Lisesi müdürlüğünden alınan Çetinkaya, Hasan Adalı Anadolu Lisesi’ne okul müdürü olarak görevlendirildi. Seyhan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 51 puan verilerek görevden alınan Necdet Kahraman İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Erkan Ünal da yürütmenin durdurulması talebiyle mahkemeye başvurdu. Haksızlığın yargıdan dönmesi üzerine Kahraman da yeniden mülakata girdi. Değerlendirmede 75,8 puan alan Ünal, Preveze Ortaokulu’na müdür olarak atandı. Konuya ilişkin Türk Eğitim-Sen Adana 1 No’lu Şube Genel Sekreteri Durdu Mehmet Girgeç, şöyle konuştu: “Mahkemelerden de yürütmeyi durdurma kararları çıkmaya başladı. Ama burada temel sıkıntı, ilçe milli eğitim müdürlüğünün düştüğü durum. İlçe milli eğitim müdürlüğünün görevden aldığı birçok okul müdürü tekrar okul müdürü oldu.”

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.