Yeni bir sınav: Tercihler

Yeni bir sınav: Tercihler
Sınav sonuçları açıklandığında ikinci bir sınav haline dönüşen tercihlerle karşı karşıya kalacaksınız. Sınav sonucunuzu sükûnetle karşılayıp yere basma zamanının geldiğini, uçmanın kaçmanın bir anlam ifade etmediğini bilmenizde fayda var. Yani artık moral

Üniversite eğitimi, gençlere bakış açısı, kültürel birikim, meslekî bilgi, kendine güven vb. özellikleri kazandırmayı amaçlar.Tabii ki dolaylı yoldan meslek edindirme de amaçları arasındadır. Ama doğrudan ve sadece meslek edindirme gayesi yoktur üniversitenin. 2002 ÖSS’desayısal puan türünde ilk 1000’e giren öğrenciler arasında yapılan bir araştırma sonucunda, bu öğrencilerden yaklaşık% 40’ının seçtiği programdan memnun olmadığı görülmüştür. Bu, büyük bir rakam... Bir diğer çalışma da, okuyan öğrencilerin neredeyse üçte ikisinin okuduğu programdan hoşlanmadığını ortaya koymuştur. Peki, suç sadece öğrencilerin mi? Tabii ki değil… Eğitim sistemimizdeki problemlerden, üniversitelerin kendilerini tanıtmadaki yetersizliğine, ailelerin bilinçsizliğinden meslek kuruluşlarımızın bu konudaki ilgisizliğinekadar bir sürü neden ileri sürülebilir. Bütün bunlar bölüm tercihi yaparken çok dikkatli olunması gerektiğini net bir şekilde ortaya koymaktadır.

Tercihlerinizi sıralamadan önce yapmanız gereken, hedeflediğiniz meslekler ve üniversiteler hakkında bilgi edinmek olmalıdır. Bu konuda elinizdeki yazılı kaynaklardan, internetten yararlanabileceğiniz gibi, eğitim almak istediğiniz bölümde veüniversitede okuyan birkaç öğrenciyle, o bölüm ve üniversiteden mezun olanlarla görüşüp bilgi sahibi olabilirsiniz. Şunu unutmamak gerekir ki özellikle üniversitelerin sitelerinde bulunan bilgiler makyajlıdır. O nedenle diğer kaynaklardan dabilgi edinme yoluna gitmelisiniz. Bunun yanı sıra eğer imkânınız varsa okumak istediğiniz üniversiteyi ziyaret edin ve öğretimüyeleriyle görüşmeye çalışın. Zaten bu süreçte çoğu üniversite kapılarını öğrencilere açıyor.

Okurken görülecek dersler nelerdir? Bu dersler hoşlanacağınız nitelikte mi? Bu bölümü bitirdiğinizde iş imkânı ne ölçüde var? Okumayı düşündüğünüz üniversitenin fiziksel koşulları ve sosyal ortamı nasıl? Barınma ve burs imkânı sağlanabiliyor mu? Üniversite, teorik eğitimle iş hayatındaki pratiği birleştirebilmiş mi? Mezunlarına iş olanağı sağlamada ne derece etkili?.. İşte bütün bu ve benzeri soruların yanıtını öğrenmeye çalışıp ondan sonra tercihlerinizi şekillendirmeniz gerekir. Aksi takdirde kazanıp gittiğiniz bölüm ve üniversite sizi hayal kırıklığına uğratabilir.

Şunu da unutmamak gerekir ki, bazı şeyleri yaşamadan anlamak tam da mümkün değildir. Kazandığınız bölümde okurken zevk almadan okuyabilir ya da bölümünüzden memnun olmayabilirsiniz. Ancak okulu bitirip iş hayatına atıldığınızda her açıdan tatmin edici bir meslek sahibi olabilirsiniz. Ya da okurken zevk aldığınız bir bölümü bitirdikten sonra çalışma hayatına girdiğinizde hoşlanmadığınız bir işle karşı karşıya kalabilirsiniz. Dolayısıyla eğitim hayatındaki tatminle iş hayatındaki tatmin birebir örtüşmeyebilir. Buna karşı hazırlıklı olun. Elinizden geldiğince yeteneklerinizle, ilgilerinizle vegelecek adına kurduğunuz planlarınızla örtüşen bölümlere yönelmeye gayret edin.

Ve son söz… Hayatın her safhasında ve her anında, mutlu olmayı belirleyen temel faktörün dış referanslardan daha çok iç referanslar olduğunu aklınızdan çıkarmayın…

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.