Yeşil Gece Romanının özeti ve incelemesi

Yeşil Gece Romanının özeti ve incelemesi
Bu yazımızda sizlere Yeşil Gece Romanının özeti ve incelemesi hakkında bilgiler vereceğiz

Bir köylü çocuğu olan Şahin, İstanbul'da Somuncuoğlu Medresesinde okurken önceleri "yeşil sancak" altında toplanarak bir 'Yeşilordu'nun ve İslam birliğinin hayalini kurar. Fakat bu ordunun gönüllü erleri sayılan medrese arkadaşlarını ve ordunun komutanları demek olan medrese hocalarını yakından tanıdıkça hayal kırıklığına uğrar.

Bunların dini kendi çıkarlarına alet eden insanlar olduğunu , 'Yeşilordu'nun başkomutanı Abdülhamit'in ise zalim bir adam olduğunu düşünmeye başlar. İnancı sarsılır.Medreseden ayrılarak  Dar'ül muallimin'e (erkek öğretmen okulu) girer. Pozitif bilimlere yönelir ve memleketin ancak "yeni okul" ile kurtulacağına inanır. Okulu bitirince softalarla ve softalıkla savaşmak üzere Sariova ilçesine tayinini çıkartır .Burada karşılaştığı birçok sorunu egemen güçlerle savaşarak çözmeye çalışır. Birinci Dünya Savaşı sonunda Batı Anadolu'yu işgal eden Yunan ordusu Sarıova'ya da girer. Şahin'in kasabaya fazla zarar gelmemesi için gösterdiği çabalar Yunanlılar'da güvenilir bir adam izlenimi bırakır.Sahin bundan yararlanarak gizlice Kuvayı Milliye için çalışır; ama şüpheyi üzerine çekip bir Yunan adasina sürülür. Cumhuriyet'ten Sonra aynı inançla Sarıova'ya döner. Yunan işgali sırasında düşmanla işbirliği yapan sakallı ve sarıklı softalar, bu sefer de bir Cumhuriyet devrimcisi kimliğine bürünerek Şahin Beye saldırırlar. Onu düşmanla işbirliği yapmakla ve gericilik ile suçlarlar. Şahin, derdini ancak Ankara'ya anlatabileceği inancıyla Ankara'nın yolunu tutar. 

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.