YGS’ye Girecekler İçin Son Dakika Tüyoları

YGS’ye Girecekler İçin Son Dakika Tüyoları
Bu konu ile ilgili bir önceki yazımızda YGS’ye beyini ve vücudu hazırlamanın önemi ve bunun nasıl yapılacağından bahsetmiştik.

Şüphesiz ki bilgileri edinmek kadar, bunları sınavda cevap kağıdına en iyi şekilde yansıtmak da gerekir.

Fiziksel sıkıntıların olmaması, beynin dinç olması birkaç net daha fazla çıkarmanızı sağlayacak veya kaydırma türü telafisi zor hataları engelleyecektir. Bunların dışında birkaç faktör daha var ki, bunlar YGS sınavında potansiyelinizi en iyi şekilde ortaya koymanızı sağlar.

Bazı tedbirler vardır ki basittir ama çok etkilidir. Bunlardan birisi sınav planı oluşturulmalıdır. Sınava girmeden önce sınav stratejisi ve nasıl bir yol izleneceği belirlenmelidir. Mesela hangi sorulardan başlanacağı, cevapların cevap kağıdına tek tek mi, sayfa sayfa mı yoksa sınav sonunda mı işaretleneceği, sorulara ne kadar zaman ayırılacağı, çözülemeyen sorulara geri dönülüp dönülmeyeceği, geri dönüş için ayrılan süre, soru çözme sırasının nasıl ilerleyeceği gibi aslında basit görünen ama planlanması gereken şeyler vardır. Tabiri caizse çoğu aday sınav ortamına girince afallamakta sınav süresinin ciddi bir kısmını bocalayarak geçirmektedir. Sınavdan çıkınca “Keşke bir sınav planım olsaydı !” dememek için tüm bunlar sınavdan önce belirlenmektedir.

YGS sınavına giren bir çok kişi benzer hataları yapmaktadır. Örneğin önce açtığı ilk sayfadan soruları çözmeye başlayan kişi başlarda her çözdüğü soruyu tek tek cevap kağıdına işaretlerken, sonra vakit kaybetmemek adına sayfa sayfa işaretlemeye karar vermektedir. Bir süre sonra bazı sorularda takılan kişi yine vakit kaybetmemek adına başka bir derse atlamakta, konsantresi soruda olduğu için yine soruları tek tek cevap kağıdına işaretlemektedir.

Bir süre sonra bilemeyeceği soruları atlamaya başlar. Daha sonra atladığı bu sorulardan birkaçını aklından silemez ve geri döner.

Sınavın ortasında bu kişinin aklında şu sorular belirir:

  • Demin atladığım soru neredeydi ?
  • Acaba Matematikte çözdüğüm soruları işaretlemiş miydim ?
  • Acaba Türkçe’nin kolay sorularına mı geçeyim, yoksa Matematikten uğraşıp da çözemediğim sorulara mı döneyim ?
  • Vaktimi tarih sorularını çözmeye mi ayırayım yoksa puan değeri fazla olan fakat çözmesi zor olan Fen Bilimlerine mi yöneleyim ?
  • Kalan vakitte başka kaç soru çözerim ?
  • Felsefe soruları puan getiriyor muydu ?
  • soruda x’e değer vererek çözüme ulaşır mıyım ?
  • Çözdüklerimle denediklerim arasında atladıklarım arasında soru var mı?
  • Acaba cevapları işaretlerken kaydırma yaptım mı?

Görüldüğü üzere sınavda soruları çözmeye çalışan kişi bir taraftan da beyinde beliren kuşkuları gidermek durumundadır. Bu durumun beyini haddinden fazla yorduğu ve gözümüzün önündeki cevapları bile göremeyeceğimiz anlamına gelir. Hata riskleri ciddi derecede artar. Bu durumu bilgisayarda film, oyun ve yazı işini birlikte yapmaya benzetebiliriz. Hepsini aynı anda yapabileceğimizi düşünürüz ama bilgisayarın CPU’su şişer, film ve oyun donar.

Bu tür sorunlar yaşamamak için bir sınav planı şarttır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.