YKS barajları kaç netle aşılır

YKS barajları kaç netle aşılır
YKS barajları kaç netle aşılacak? Tüm adayların katılacağı Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) soruların değerleri de eşit olacak.

YKS BARAJLARI KAÇ NETLE AŞILACAK?

TYT'de Türkçe ve Temel Matematik testlerinin puanların hesaplanmasında ağırlığı yüzde 33, Fen Bilimleri ile Sosyal Bilimler testlerinin de yüzde 17 olacak. Bu durumda da her sorunun ağırlığı da aynı olacak. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt bütün adaylar için TYT'deki testlerin değerinin aynı olduğunu söyleyerek, şöyle konuşuyor:

TYT BARAJI KAÇ NET İLE AŞILIR?

"Sadece TYT puan hesabında her bir soru 3 puan getiriyor. AYT puanlarının hesaplanmasında ise TYT'den her soru 1.33 puan getiriyor. Yani bir öğrenci TYT'de Matematik testindeki sorudan da, Sosyal testindeki sorudan da 1.33 puan alacak. Bu durumda da geometri den istediği başarıyı gösteremeyen bir öğrenci sosyal derslerine çalışarak, açığını bu şekilde de kapatabilir." Buna göre yapılan resmi açıklamalar çerçevesinde Yükseköğretim Kurumları Sınavın barajını geçmek için en az TYT’de 150’yi geçmek, Alan Yeterlilik Testi'ndeki (AYT) 180'i geçmeleri gerek. Yani öğrenciler girdikleri sınavda TYT’den 15 net AYT'den 20 net yapmak zorunda.

AYT BARAJI KAÇ NET İLE AŞILIR?

AYT’de sözel, sayısal ve eşit ağırlıkta 180 barajını geçmek için farklı kombinasyonlar var. AYT hesaplanırken TYT de dâhil oluyor. AYT puanının hesaplanması için TYT barajını geçmek zorunlu. Yani en az 15 net çıkarmak gerekiyor. AYT’de sözel adayları, ‘Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1’ ile ‘Sosyal Bilimler-2’ testlerine; sayısalcılar ‘Matematik’ ve ‘Fen Bilimleri’ne; eşit ağrılıkçılar ‘Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1’ ile ‘Matematik’e girmek zorunda.

TYT’den yüksek net çıkaran AYT’de az doğru yapsa da barajı geçebiliyor. Örneğin, bir sözelci TYT’de Türkçe’den 40, sosyalden 20, matematikten yarım net yapıp AYT’de ‘Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1’den 2, Sosyal Bilimler-2’den 1 net çıkarsa dahi barajı yakalayabiliyor. Yani TYT’de 60.5 nete ulaşıp, AYT’den 3 neti olan sözelde 180 barajını aşabiliyor. İlk oturumda 15 net yaptıysa, AYT’de girmesi gereken kendi testinden en az 10’ar net çözerse toplamda 20 netle 180’i geçebiliyor.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
1
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.