Zamanı Verimli Kullanma Yolları

Zamanı Verimli Kullanma Yolları
Geçen zamanı geri getirmenin mümkün olmayışı bu kavramın genellikle hayatın en önemli değeri olarak kabul edilmesini sağlar. Bu özelliğinden dolayı zamanın en iyi şekilde kullanılması ve bunun için özel önlemler alınması gerekir.

Zamanı Verimli Kullanma Yolları

  • Mutlaka bir iş planına sahip olunması gerekir. Bu plan günlük, haftalık ya da aylık olabilir. Ayrıca yapılan plana mümkün olduğunca sadık kalınmalı ve yaşanabilecek aksaklıkların giderilebilmesi için çeşitli alternatifler de planda yer almalıdır. Yapılan planın en iyi şekilde takip edilebilmesi ve plan üzerinde gerekli değişikliklerin rahatlıkla yapılabilmesi içinse bir ajanda ya da gerekli hatırlatmaları da yapabilecek elektronik ortamdaki uygulamalardan birisi kullanılabilir.
  • İş öncelikleri doğru belirlenmelidir. Öncelik her zaman önem derecesi yüksek işlere verilmeli, daha az fayda sağlayacak ancak daha çok vakit kaybettirecek işler iptal edilmeli ya da mümkünse başkasına yaptırılmalıdır.
  • Başlanan iş tamamlanmadan bırakılmamalıdır. Yarım bırakılan işlere daha sonra geri dönüldüğünde, odaklanılması için işin üzerinden tekrar geçilmesi gerekir. Bu da zaman kaybına yol açar.
  • Aynı anda tek bir işle meşgul olunmalıdır. Aynı anda birden fazla iş yapılması bu işlerin tamamının yarım kalmasına sebep olabilir.
  • Doğru zamanda doğru işler yapılmalıdır. Örneğin enerjinin daha yüksek olduğu sabah saatlerinde zihnin çok daha aktif çalışmasını gerektiren işlere, akşam saatlerinde ise daha az dikkat gerektiren ve zihni çok fazla yormayacak işlere öncelik verilmelidir. Bu şekilde dikkatin dağılmasından dolayı uzun sürebilecek işlerden kaynaklanabilecek zaman kayıpları en aza indirilebilir.
  • Dikkat dağıtacak etkenler ortamdan uzak tutulmalıdır. Bunun için çalışma masanın pencere kenarından uzağa koyulması ve çalışma sırasında televizyon ve radyonun kapalı olması gibi önlemler alınabilir. Aksi halde dışarıdan gelecek dikkat dağıtıcı uyarılar, kısa sürede tamamlanabilecek bir işin saatlerce sürmesine neden olabilir.
  • Dikkat dağınıklığı yaşandığında farklı özellikteki bir işe yönelmek zihnin dinlenmesine ve dikkatin toplanmasına yardımcı olarak yapılan işe geri dönüldüğünde ilerleme hızını artırır.
  • Yolculuk gibi boş kalınan vakitler kitap okuma, planlama yapma, gözden geçirme gibi faaliyetlerle en etkili şekilde değerlendirilmelidir.
  • Televizyon programları ve özellikle de reklamlar vakit kaybına yol açar. Bu yüzden izlenecek televizyon programlarında seçici olunmalı, ayrıca reklamlar yayınlanırken kısa sürede halledilebilecek işlerle meşgul olunmalıdır. 
  • Düzenli egzersiz yapılıyorsa egzersiz zamanı seyredilmek istenen maç ya da dizilerin zamanına göre ayarlanarak aynı anda birbirinden bağımsız iki iş birden, hem de verimli şekilde yapılabilir ve bu şekilde zamandan ciddi derecede tasarruf sağlanabilir.
  • Zamanın önemli bir bölümü uykuda geçer. Yatak odasının iyi havalandırılması, ideal sıcaklık seçimi, doğru yatak ve yastık tercihi ve erken yatma gibi faktörlere dikkat edilerek uyku kalitesi arttırılabilir ve daha kısa süre uyuyarak da dinç kalkılabilir. Bu şekilde sabah erken kalkmayı alışkanlık haline getirerek zamanın verimli kullanımı için önemli bir adım atılabilir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.