10. Sınıf Semih Ofset Felsefe Sayfa 133 Cevapları

10. Sınıf Semih Ofset Felsefe Sayfa 133 Cevapları
10. Sınıf Semih Ofset Yayınları Felsefe Sayfa 133 Etkinlik Sorularını ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Aşağıdaki tabloda “İktidarın kaynağı nedir?” sorusuyla ilgili görüşler verilmiştir. Açıklamaları altta verilen kavramlarla eşleştiriniz.

[ Tanrı iradesi – Korunma ihtiyacı – Ortak irade

Bu yaklaşıma göre iktidar, kaynağını ve meşruiyetini toplumdaki bireylerin bir arada yaşama isteğini bir sözleşmeye dayalı olarak ortaya koymasından alır. Meşruiyetin ölçütüde halkın ortak özgür iradesidir. Önemli temsilcileri T. Hobbes, J. Locke ve Jean J. Rous- seau’dur.

CevapOrtak irade

Bu yaklaşıma göre iktidar kaynağını ve meşruiyetini; toplumu tehlikelere karşı savunma, insanların temel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılama, ahlaki olarak erdemli insanlar yetiştirme gibi işlevleri yerine getirmesinden alır. Platon, Aristoteles, Farabi ve İbn-i Hâldun bu yaklaşımın en önemli temsilcileridir.

Cevap: Korunma İhtiyacı

Bu yaklaşıma göre iktidar yeryüzünde Tanrı’nın temsilcisidir. İktidarı elinde bulunduranlar da Tanrı’nın yeryüzündeki temsilcileridirler. Dolayısıyla iktidara karşı çıkanlar Tanrı’ya karşı çıkmış olurlar. St. Augustinus (Agustinos), T. Aquinas (Tomas Akuinas) bu yaklaşımın tem- silcilerindendir.

CevapTanrı iradesi

2. Egemenliğin kaynağını belirleyen unsur devletin şeklini nasıl etkiler? Örnek üzerinden açıklayınız.

Cevap: Egemenliğin dönem içerisinde İlahî temelli olanından beşeri temelli olanına kadar çeşitli türleri ortaya çıkmıştır. Beşerî egemenlik teorileri içerisinde öne çıkan iki tür mevcuttur; bunlar: halk egemenliği ve millî egemenlik teorileridir. Bu iki egemenlik teorisinin, ilk ortaya çıktığı dönemlerle günümüzde arz ettiği mana ve uygulamaların büyük ölçüde farklılık arz ettiği görülmektedir.

3. İktidarın kaynağını bilmek niçin önemlidir? Felsefi açıdan açıklayınız

Cevap:Egemenliği elinde bulunduran,yönetme gücüne sahip siyasal topluluktur. Bazen halk, bazen bir zümre, bazen bir aile bazen de sadece tek bir kişi bile iktidarın kaynağı olabilir.

Kaynak:Eğitim Sistem

7
74
9
48
144
70
71
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.