10. Sınıf Semih Ofset Felsefe Sayfa 139 Cevapları

10. Sınıf Semih Ofset Felsefe Sayfa 139 Cevapları
10. Sınıf Semih Ofset Yayınları Felsefe Sayfa 139 Etkinlik Sorularını ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

1. Geçmişte devletin mutlak egemen bir güç olması bireysel hak ve özgürlükler açısından ne gibi sorunlar doğurmuştur? Tartışınız. Ortak çıkarımlarınızı defterinize not ediniz.

Cevap: Bireysel farklılıklardan kaynaklanan bir çok durumun ne yazık ki gözardı edildiğini görürüz. Mesela devlet bazen tüm kamuyu düşünerek bireysel hakları engelleme yoluna gitmekte burada da bireysel hakların darbe yediğini görebilmekteyiz.

2. Montesquieu’nun “kuvvetler ayrılığı” ilkesi devletin egemenliği açısından ne anlam ifade etmektedir?

Cevap:  (Montesku) göre yasama, yürütme ve yargı iktidarları ayrı ellerde toplanmalıdır. Yasama, yürütme ve yargı gücünün ayrı ellerde toplanması hak ve özgürlüklerin güvencesidir. Günümüzdeki insan hakları anlayışının temelinde bireyin haklarını devlet karşısında koruma düşüncesi vardır. Bu anlayış birey hakları açısından devletin denetlenmesi gerektiği düşüncesine dayanır.

tikon’un büyük etkisi buradan kaynaklanmaktadır, tutukluda iktidarın otomatik işleyişini sağlayan bilinçli ve sürekli görülebilirlik hâli yaratmak.” Yani iktidar Foucault’ya göre sürekli gözetleyen, söyleme müdahale eden, nüfus politikası ile beden üzerinde egemen olan yeni ve farklı bir iktidardır.

1. Metinde siyaset felsefesiyle ilgili hangi sorunlar örneklenmektedir? Belirtiniz.

Cevap:  Foucault, iktidarın işleyiş biçimini araştırmıştır. Özellikle iktidar ile bilgi/söylem arasındaki ilişkiye dikkat çekmiştir bu iki soru ve sorun üzerinden meseleyi örneklemektedir.

2. İktidar ile hak ve özgürlükler arasında nasıl bir denge olmalıdır? Açıklayınız.

Cevap:Hak hürriyetin somutlaştırılmış biçimidir. Hak , hürriyetin somutta gerçekleştirilmesinin aracıdır. Örneğin “hak arama hürriyeti”, “dava hakkı” ile gerçekleşir. Hak bir hürriyetin sağlanması için kişiye anayasa ve kanunlar ile tanınmış yetkilerdir. Eğer bir kişinin, bir konuda hakkı var ise, devletten veya diğer kişilerden onun yerine getirilmesini “isteme yetkisi”ne sahiptir demektir.

1
0
1
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.