11. Sınıf Fizik Ders Kitapları Sayfa 42-43 Cevapları Meb Yayınları

11. Sınıf Fizik Ders Kitapları Sayfa 42-43 Cevapları Meb Yayınları
11. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitapları Sayfa 42, 43 2. Bölüm Sonu Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

2. Bölüm Sonu Soruları

1. Eşit kare bölmelere ayrılmış düzlemde sabit hızla hareket eden K, L ve M araçlarından K ile M’nin yere göre hızları V K ve V M, L’nin K’ye göre hızı VLK şekildeki gibidir. Bu durumda M’nin L’ye göre hızını bulunuz.
Cevap
: Öğrencinin çizim yapması beklenir.

2. Akıntı hızının sabit ve 1 m/s olduğu ırmakta bir motor yere göre 3^2 m/s sabit hızla O noktasından şekildeki gibi harekete başladığı anda M noktasından da bir yüzücü kıyıya paralel olarak sabit hızla yüzmeye başlamıştır. Irmağın genişliği 15 m olduğuna göre yüzücünün motorla aynı sürede N noktasına gelebilmesi için suya göre hızının büyüklüğü kaç m/s olmalıdır?
Cevap
: 4 m/s

3. Doğrusal yolda 10 m/s sabit hızla hareket eden belediye otobüsündeki bir yolcu, otobüsün arka tarafından orta kısmına doğru otobüse göre 1 m/s sabit hızla yürümektedir. Bu durumda yolcunun otobüse göre ve yere göre hızının büyüklüğü kaç m/s olur?
Cevap
: Otobüse göre 1 m/s Yere göre 11 m/s

4. Durgun sudaki hızının büyüklüğü 3 m/s olan bir yüzücü, akıntı hızının +x yönünde 2 m/s olduğu bir nehirde yüzmektedir.

Buna göre

a) Akıntıyla aynı yönde yüzdüğünde yüzücünün yere göre hızı kaç m/s olur?
Cevap
: 5 m/s

b) Akıntıya zıt yönde yüzdüğünde yüzücünün yere göre hızı kaç m/s olur?
Cevap
: 1 m/s

c) Yerden bakan bir gözlemcinin yüzücüyü durgun hâlde görmesi için yüzücünün akıntıya göre hangi yönde ve kaç m/s büyüklüğünde hızla yüzmesi gerekir?
Cevap
: -x yönünde 2 m/s

5. Durgun sudaki hızı 3 m/s olan bir motor, akıntı hızının 1 m/s olduğu nehirde kıyıya dik olarak harekete başlayarak karşı kıyıya ulaşmaktadır.

Buna göre

a) Motorun yere göre hızının büyüklüğü kaç m/s olur?
Cevap: √10 m/s

b) Nehrin genişliği 30 m olduğuna göre motor kaç saniyede karşı kıyıya ulaşır?
Cevap
: 10 s

c) Karşı kıyıya ulaştığında akıntı motoru kaç metre sürüklemiştir?
Cevap
: 10 m

6. 60 km/h’lik hızla +x yönünde giden trende durmakta olan bir yolcu trenden dışarıya baktığında bir arabanın 40 km/h’lik hızla -x yönünde gittiğini görmektedir.
Arabanın yere göre hızının büyüklüğü kaç m/s olur?
Cevap
: 20 km/h

7. Doğu-batı doğrultusunda sabit hızlarla hareket eden K, L ve M araçlarından K’nin yere göre hızı batı yönünde V büyüklüğündedir. L aracındaki gözlemci ise K’nin 2V büyüklüğünde hızla doğuya gittiğini görmektedir. M aracındaki gözlemci de L’nin 2V büyüklüğünde hızla batıya doğru gittiğini görmektedir.
Buna göre K aracındaki gözlemci M’ye bakarak kendi hızı için ne söyler?
Cevap
: Hareketsiz olduğunu söyler.

8. Rüzgârsız hava şartlarında 80 km/h büyüklüğünde hızla giden bir yangın söndürme uçağı, kuzeye doğru gitmektedir. Bu esnada uçak 60 km/h büyüklüğünde hızla doğu yönünde esen bir fırtınaya yakalanmıştır. 8. Rüzgarsız hava şartlarında 80 km/h büyüklüğünde hızla giden bir yangın söndürme uçağı, kuzeye doğru gitmektedir.
Bu esnada uçak 60 km/h büyüklüğünde hızla doğu yönünde esen bir fırtınaya yakalanmıştır.
Cevap
: 100 km/h

9. K ve L araçlarının konum-zaman grafikleri verilmiştir. Doğuya doğru hareket eden K aracındaki gözlemciye göre L aracının hızı nedir?
Cevap: 5 m/s

10. Akıntı hızının sabit olduğu nehirde K noktasından şekildeki gibi V hızıyla L noktasına doğru harekete başlayan kayık, M noktasında karşı kıyıya ulaşmaktadır.
Buna göre akıntı hızı daha küçük olsaydı kayığın karşı kıyıya ulaşma süresi ve L noktasına olan uzaklığı nasıl değişirdi?
Cevap
: Süre değişmez. Uzaklık azalır.

13
25
19
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.