6. Sınıf Eksen Türkçe 5. Tema Birey ve Toplum Tema Sonu Değerlendirme Cevapları

6. Sınıf Eksen Türkçe 5. Tema Birey ve Toplum Tema Sonu Değerlendirme Cevapları
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Eksen Yayıncılık 5. Tema Birey ve Toplum 162, 163 5. Tema Birey ve Toplum Tema Sonu Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

5. Tema Birey ve Toplum Tema Sonu Değerlendirme Cevapları

TEMA SONU DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Eksen Yayıncılık Sayfa 162 Cevabı

1. Yukarıdaki metin, hangi türde bir metinden alınmış olabilir? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle birlikte sözlü olarak açıklayınız.

Cevap: Anı türünde bir metinden alınmış olabilir. Çünkü metinde yazarın başından geçen bir olaya yer veriliyor.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Eksen Yayıncılık Sayfa 163 Cevabı

2. Sizce “Emine Teyze’nin Çilek Reçeli” adlı metnin bittiği yerden sonra neler olmuş, yaşanmış olabilir? Kurgulayarak sözlü olarak anlatınız.

Ertesi hafta oldu ve “Reçel yapımevi”nin inşasına başlandı. Birkaç gün içerisinde inşaat tamamladı ve reçel yapımevinin açılışını yaptık. İşlerimiz çok iyi gidiyordu. Hatta, şehir dışından bile reçel siparişi alıp kargoyla gönderiyordu. Sonunda ünümüz yurt dışına kadar duyuldu ve oralara da bayiler açarak işlerimizi baya ilerlettik.

3. Bir metin yazma çalışmasında, “yazmaya hazırlık” aşamasında neler yapılır? Sözlü olarak açıklayınız.

Cevap: Öncelikle yazılacak konu belirlenir. Bu konu ile ilgili farklı kaynaklardan bilgiler toplanır ve sonrasında yazmaya başlanır.

4. Sizce yukarıdaki metnin başlığı, metinde anlatılanlarla uyumlu mu? Siz olsaydınız metin için hangi başlığı kullanırdınız? Aşağıya yazınız.

Cevap: Evet, uyumludur. Çünkü metinde Emine Teyze’nin çilek reçeli ve bunun yanında onlarca çeşit reçel yapmasından bahsediliyor.

5. Aşağıdaki bilgilerden doğru olanların karşısındaki boşluğa “D”, yanlış olanların karşısındaki boşluğa ise “Y” yazınız.

(D) 1. Bir varlık, duygu, düşünce veya kavramın karşılığı olan kelimelere isim (ad) denir. 
(D) 2. Bir kelimenin sıfat görevi kazanabilmesi için mutlaka isim türünde bir kelimenin önüne gelerek onu nitelemesi ya da belirtmesi gerekir.
(Y) 3. Tamlamalarda, asıl anlatılan, işaret edilen, temel olan varlığa tamlayan denir. 

6. Aşağıdaki boşlukları uygun, doğru kelime ya da ifadelerle doldurunuz.

1. Bir kelimenin benzerlerinden ayırt edilebilmesi için başka bir kelimeyle birlikte anlam ilişkisi içinde oluşturduğu kelime grubuna tamlama denir
2. Bir metni oluşturan paragraflar, anlam bakımından birbirine bağlıdır; birbirini tamamlar. Bu anlam bağlılığını vurgulamak ve okurların metne olan ilgilerini devam ettirmek için paragraflar arası uygun geçiş ve bağlantı ifadeleri kullanılır. Bu ifadelerden bazıları şunlardır: Ama, fakat, ancak, lakin, bununla birlikte ve buna rağmen.
Ana fikir
metne sorulan “Yazar bu metni hangi amaçla yazmış olabilir?” sorusunun cevabıdır.
3. Konu metne sorulan “Yazar ne anlatıyor, neden söz ediyor?” sorularının cevabıdır.

7. Cevap: C
8. Cevap: B

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
8 Yorum